Catania

Catania Szicília második legnépesebb városa a sziget keleti partján fekszik, az Etna tövében. A vulkán alapvető eleme a cataniai mindennapoknak, már többször lerombolta a várost.

Ennek ellenére a helyiek jól érzik itt magukat. Catania az a város, ahol mindig mindenki mosolyog. Az itteniek megszokták, hogy együtt kell élniük bizonyos veszéllyel. Ez a veszély persze nem jelenti azt, hogy a város ne lenne biztonságos, a legvadabb kitörés esetén is napokra lenne szükség, míg a hömpölygő lávafolyam elérné a várost. Így a turistának nincs mitől tartania, ellentétben a helyiekkel, aki életét meg tudja menteni, de háza bizony kiszolgáltatott a természet szeszélyének.

Története egészen az i.e. VIII. századig nyúlig vissza, mikor az elsőként érkező görög gyarmatosítók építettek itt várost Katané néven. Később a rómaiak érkezése után tovább fejlődik a város, de ekkor már Catina a neve.

A köztársaság és a császárkor igazi aranykor a város életében. Tanúsítják ezt az ebből a korból származó maradványok, melyek közül kiemelkedik a remek állapotban megmaradt görög színház, melyet a rómaiak szokásuknak megfelelően átalakítottak.

Catania nagy forgalmú kikötőváros, egyeteme, főiskolái is gondoskodnak róla, hogy mindig pezsegjen itt az élet. Ezenkívül érseki székhely is.

Az Etna utoljára a XVIII. században pusztított erre, ekkor szinte az egész várost legyalulta. A kitörés után újjáépült a város, ekkor alakult ki mai, jellegzetesen barokk arculata. Az újjáépítés alapanyagát a pusztító vulkán meghűlt kövezete szinte kínálta. A városkép kialakításában fontos szerep jutott Vaccarininek. A városban folyamatosan az ő munkáival talákozunk.

Catania központja a Piazza del Duomo (Dóm tér). Itt található a dóm, mely eredetileg a XI. században épült, azonban azóta több átépítésen esett át. Ezek közül a legjelentősebb az 1693-as földrengés után volt. A templom ma már barokk stílusú, csak jobban elmerülve benne tárulnak fel középkori eredetre utaló részletek. Homlokzata oszlopokkal tagolt, klasszikusan barokk, a bal oldalon lévő kapu 1577-ben készült, és azóta nem változott. A dóm kupolája messze kiemelkedik a belváros nem túl magas házai közül.

A Dóm tér közepén áll az Elefántos kút, Vaccarini alkotása, a város jelképe. 1736-ban készült. A lávakőből faragott elefánt egy egyiptomi obeliszket tart a hátán. Az elefántot tartó alapzaton a cataniai folyók, a Simeto és az Amenano allegóriái, alatta a medencébe vizet öntő puttók láthatóak.

A Dóm térről indul a Via Etna, a város majd 3 km hosszú sugárútja, melyen ékes, időnként túldíszített paloták sorakoznak.

A dóm mellett jelentős még a Piazza Dantén található San Nicolo templom, mely szintén barokk stílusban épült a XVIII. század elején (az Etna kitörése után). Homlokzata befejezetlen. Felmehetsz a kupolába, ahonnét az egész várost, a kikötőt és szép időben az Etnát is megnézheted. A templom melletti egykori kolostor belső udvarára is érdemes néhány pillantást rászánni.

A tengerpart közelében van a Castello Ursino nevű vár. A négy sarkú, saroktornyos, dísztelen épület a XIII. század első felében épült, a XVI. században némileg átépítették. Ma a városi múzeumnak ad otthont. A barokk képzőművészeti alkotásokon kívül említést érdemel az ókori gyűjtemény, mely a görög, római, etruszk szobrokon kívül az őslakos sirucusoktól is őriz emlékeket.

Catania legnagyobb szülöttje a nagy zeneszerző, Vincenzo Bellini. A különleges képességű művész mindössze nyolc évig alkotott, betegsége és korai halála megakadályozta, hogy életműve verdi-i méretű legyen. A zeneszerző egykori szülőháza ma múzeum, ahol megidézik szellemét. Sírja a dómban található.

Környezet, éghajlat

Catania Szicília keleti partjának közepe tájékán helyezkedik el. Fontos kikötőváros, köszönhetően jó adottságainak. A tenger felől nézve hátsó díszletként az Etna szolgál, mely ellensége és barátja is a városnak. Közelsége sem tudja elrontani az igazi mediterrán éghajlatot. A nyarak forrók a telek enyhék errefelé, a házakban sehol sincs fűtés. A csapadék viszonylag kevés, de a szicíliai átlagnál több, köszönhetően az Etna közelségének, mely vonzó hatást gyakorol a felhőkre.

Szicília a Földközi-tenger legnagyobb szigete, területe 25.500 négyzetkilométer, lakossága 4.800.000 fő. A háromszög alakú sziget északi részén az Appeninek folytatása húzódik, míg a keleti partot a 3340 méter magas Etna uralja, de délebbre is vulkanikus eredetű hegyeket találni.

A szicíliai embertípus elég sajátos, a különböző korszakokban idetelepült legkülönfélébb nációk egységessé olvadt keveréke. Nincsenek szélsőséges mozgalmak, egyértelműen az olasz államhoz kívánnak tartozni, de azon belül külön szicíliainak vallják magukat. Nyelvük is némileg eltér az akadémiai olasztól, sok benne az arab és a normann eredetű szó, melyet egy észak-olasz nehezen ért meg. A lakosság nagy része szegénységben él (persze ez relatív, az olasz átlagot vedd figyelembe), ennek ellenére örökké vidámak, mintha tudomást se vennének róla.

Egészen a XX. század közepéig feudális viszonyok uralkodtak. Az emberek nagy hányada foglalkozik mezőgazdasággal, mely csak a partvidékékeken mondható fejlettnek. A sziget belsejében még sok helyen rideg állattartással foglalkoznak. A II. világháború után megindult egy iparosodási folyamat, mely főként az itt talált kőolajlelőhelyekre épül.

Szicília említésekor az emberek jelentős része kissé megborzong, hisz ez a maffia, a vendetta hazája. Ez ma már csak egy kis plusz romantikát kölcsönöz a szigetnek. A közbiztonság sokkal jobb, mint idehaza. Ebben jelentős szerepe van az erős rendőri jelenlétnek is, akik a vendégek biztonságára különösen odafigyelnek, hiszen a legjelentősebb bevételi forrás a turizmus

Történelem

Katanét kalkhiszi görög települések alapították i.e. 728-ban, de a terület már korábban, a bronzkorban lakott volt. A város békében élt a partvidék többi görög városállamával egészen addig, míg I. Hierón lett Szürakuszai (ma Siracusa) türannosza. ő i.e. 476-ban került hatalomra, és hódító politikájának eredményeként a következő évszázadok háborúkat hoztak az addig békében élő városállamokra.

263-ban a második pun háború során a rómaiak meghódították Katanét, és a Catina nevet adták neki. Mire i.e. 210-re az egész szigete elfoglalták a város és vidéke a pusztulás áldozata lett. A késő köztársaságkor és a császárkor gazdasági fejlettségének köszönhetően gyorsan újjá is épült a város. Ekkor épült a római színház, a korábbi görög maradványok felhasználásával.

A korai kereszténység kezdeti lépéseként itt halt mártírhalált Euplius és Ágota, aki később a város védőszentje lett.

A Római Birodalom széthullása utáni barbár inváziók nem kedveztek a városnak. 535-ben Belizár császár visszahódította Bizánchoz, majd a IX. században arab kézre került. 1071-ben I. Roger foglalta vissza az araboktól. A XIV. századtól az Aragóniai házi királyok idején virágzott fel ismét.

Gasztronómia

A tenger összes gyümölcse, a mediterrán zöldségek és gyümölcsök teljes skálája az asztalunkra kerül, ha Szicíliában járunk. A legtöbb persze a tenger gyümölcseiből, kecskesajtból, szárított paradicsomból és erdei gombákból készül.


Keresés

fészbuk szociál

Karrier

evvk logoExplorer Vasutas Világjáró Klub Magyarország legnagyobb vasúti szabadidős szervezete túravezetőt keres, hosszútávra, alkalmi munkára (átlag évi 10 munkanap + a csatlakozó hétvégék).

Angol nyelvismeret, utazási gyakorlat szükséges.

Túravezetői, magashegyi túravezetői vizsga, előny.

Vasutasok, kalauzok, pénztárosok, jelenkezését is elfogadjuk, sajnos főállást nem tudunk biztosítani.

Érdeklődni, esténklént: 0630/9634-325

Szakmai önéletrajzokat szíveskedjetek az info@evvk.hu -ra megküldeni.

Köszönjük:EVVK

Kiemelt partnereink

EVVK

sziamaci

iho

 

Kellékek

Rendeld meg még ma!

EVVK póló gyülekezőkre: sárga drapp, kék (új!) színben 900 Ft

EVVK felfújható nyakpárna vonatos utazásokhoz 650 Ft

EVVK alumínium kulacs, karabinerrel a túrákhoz 950 Ft

EVVK nyakba akasztható pénztárca a biztonságért 650 Ft 

 

EVVK extrém túrákhoz túlélő csomag 1000 Ft

 

 

EVVK

szállás