Nápoly

Nápoly elegáns tengerparti sétányán hömpölyög a tömeg. Tülkölő autók végeláthatatlan áradatában vakmerő motorosok száguldoznak, mit sem törődve a közlekedési szabályokkal. Közöttük turistacsoportok tülekednek a városközpont felé. A kitartóbbak a várost övező hegykoszorú legmagasabb pontján terpeszkedő egykori királyi palota teraszáról néznek vissza az öbölre, ahol a párafüggönyből sejtelmesen bontakozik ki a Vezúv lenyűgöző kettős kúpja.

De ha az igazi, romantikus Nápolyt akarod látni, akkor az óvárosba kell menned. A város szívéből sötét sikátorok, kusza vonalú lépcsők vezetnek az ódon lakónegyedbe. A keskeny utcák omladozó homlokzatát megvilágítja a napsugár, de a száradó ruhákkal teli kötelek éles árnyékot vetnek a kockaköves útra. A padlástér nélküli, lapos tetős házakban nem lehet másként szárítani. A bérházak parányi lakásaiban népes családok laknak, így életük nagy része a tetőteraszokon vagy az utcán zajlik. A szemetes utcákat különféle portékákat kiabálva kínálók lepik el. De a vevők is harsányan alkudoznak, vitatkoznak. Mindenfelé szemfüles gyereksereg szaladgál. A kapualjakban főtt tintahalat, rákkal vagy hallal töltött paradicsomos lángost és pizzát árulnak. A déli forróságot a helybéliek apró vendéglők teraszain beszélgetéssel és borozgatással vészelik át.

A hangulatos belső városrész ellentétei a kifelé terjeszkedő peremterületek, ahol az egymás hegyén-hátán álló, lapos tetejű, befejezetlen házak tömege már a telekspekulációk "terméke".

Nápoly

Dél-Itália kapuja, története mintegy 2500 évre tekint vissza, elsősorban antik leletei és csodálatos fekvése miatt közkedvelt. Elsőre azt hihetnénk valami harmadik világbeli városba csöppentünk. Aki már járt mondjuk Cataniában, hasonlót tapasztalhat. Káosznak tűnik, holott mindennek megvan a maga (íratlan) szabálya, csak máshogy. Ez a mentalitás nem csak a délszaki részeken tapasztalható, nyomokban jelen van Párizsban, de még Luxemburgban is. Szokni kell a latin lazaságot. És nem is gondolnánk milyen könnyen megy. Egy hónapos tartózkodás után otthon az ember már nem is keresi az utcákon a kukát, és minden szorongás nélkül átmegy a piroson.

A régi kormányzati negyed a Piazza Municipio, melynek egyik oldala a kikötő főépülete, és itt áll az Új Erőd (Castel Nuovo) épülete. A sokbástyás épület a XIII. században épült, többszöri átalakítás után a XV. század közepén nyerte mai formáját. Ekkor készült a vár kapuját díszítő márványdombormű-sorozat is.

A Castel Nuovo lábánál fekszik a Beverello-kikötő. A két kikötő közül ez a kisebbik, innét indulnak a hajók Capriba és Sorrentora. A Castel Nuovoval szemben találod a királyi palotát. Az eredetileg XVI. században épült kastélyt többször bővítették, míg 1837-ben leégett. Ezután megnagyobbítva átépítették, melynek során a legkülönfélébb stíluselemek ötvöződnek külsején.

A palota előtt fekszik a Piazza del Plebiscito (Népszavazás tere), ahol 1860-ban megszavazták Garibaldi jelenlétében az egységes Olaszországhoz csatlakozást. A tér másik oldalán áll a Paolai Szent Ferenc templom, mely a XIX. században épült, klasszicista szílusban. A templom előtti félköríves oszlopsor a Szent Péter teret idézi, sajnos a templom maga nem egy kiemelkedő alkotás.

A fent említett épületek tőszomszédságában találod a San Carlo Színházat, mely tulajdonképpen egy operaház. Olaszország legnagyobb ilyen rendeltetésű épülete, nézőterén 3000 ember tudja figyelni az előadásokat. 1737-ben nyolc hónap alatt készült el, azóta többször átépítették.

A Via del Duomo-n áll a nápolyi dóm, a város számos temploma közül a legnagyobb. Egy korábbi templom helyén épült a XIII-XIV. század fordulóján gótikus stílusban. Homlokzata XIX. századi, de a főkapu eredeti, XV. századi. A dómon kívül említést érdemel még a teljesség igénye nélkül: a Nílusi Szent Angyal templom, a Szent Domonkos templom, az új Jézus templom, a Szent Klára templom és kolostor és a Szent Lőrinc templom. A Tirrén-tengerhez tartozó Nápolyi-öböl partján fekszik, dombok ölelésében. A közelben magasodik a Vezúv kettős csúcsa. Nápoly éghajlata olyan igazi mediterrán, ami a város hangulatára is rányomja bélyegét. Télen is kellemesen langyos az idő, a nyár pedig forró, melyet a tenger közelsége ellentételez valamennyire.

A meleg éghajlatnak köszönhetően a környéken sok a citrom és narancsültetvény, melyek évente három-négy alkalommal is adnak termést.

Olaszország

Az Olasz Köztársaság nagy része az Appenini-félszigeten fekszik, illetve ettől északra a Pó-síkság és az Alpok déli lejtői tartoznak az országhoz. Szigetei közül a legnagyobbak Szardínia és Szicília, ez utóbbi szerves folytatása a félszigetnek, melytől csak a Messinai-szoros választja el.

 

Olaszországról

Az ország nagyobbrészt hegyvidéki jellegű, csak a Pó folyó széles völgye alkot összefüggően nagyobb síkságot. Az Appeninek középhegységének vonulata végighúzódik a félszigeten, míg északon az Alpok magashegyi láncai uralkodnak. Itt találjuk az ország legmagasabb pontját, a Franciaországgal közös Mont Blanc-t (Monte Bianco), mely 4807 méteres magasságával Európa csúcsa. A kevés csapadék miatt kevés jelentős folyója van, hajózásra csak a Pó használható. Határainak nagy részét tenger alkotja (Adriai-, Jón-, Földközi- és Tirrén-tenger), szomszédos országai Franciaország, Svájc, Ausztria és Szlovénia.

A második világháború után alakult át ipari országgá, északi és déli része között erős fejlettségbeli különbség mutatkozik. A déli területekre a mezőgazdáság vezető szerepe a jellemző, valamint a - relatív - szegénység. Milánó - Torinó - Genova háromszögre koncentrálódik iparának nagy része, mely Európa egyik legfejlettebb iparvidéke. Az ország nyersanyagszegénysége miatt a szakképzettséget igénylő területek a jellemzőek.

Történelem

Történelme több mint 2000 évre nyúlik vissza. A környéken i.e. VIII. században görög telepesek laktak, akik az V. században lehúzódtak a tengerpartra, megalapítva az Új Várost (Neapolisz). Ebből ered Nápoly neve.

A rómaiak i.e. 328-ban foglalták el, a császárkorban felvirágzott. Itt őrizték fogságban a tizenéves korában lemondott utolsó császárt, Romolus Augustulust. A Római Birodalom bukása után gótok és vandálok foglalták el, majd bizánci fennhatóság alá került. 763-tól 1139-ig önálló hercegség, mely megőrizte függetlenségét Bizánccal és a Pápai Állammal szemben is. A XI. században a Szicíliában kalandozó normannok elfoglalták Nápolyt is, majd a XII. századra a normannokhoz beházasodott Hohenstaufok kezére került, akik fél évszázados uralmuk alatt felvirágoztatták. Őket a francia eredetű Anjou házi uralkodók követték, velük kapcsoltban indított háborúkat I. (Nagy) Lajos királyunk. Az Anjouk után a spanyol majd az osztrák Habsburgok birtoka lett, míg 1738-tól független állam a spanyolországi Bourbonok uralma alatt. 1860-ban Garibaldi csapatai foglalták el, mely után a város csatlakozott az egységes Olaszországhoz, melynek ma harmadik legnagyobb népességű városa.

Gasztronómia

Az egyik leggazdagabb konyha az olasz. Számtalan előétel, főétel, tésztavariáció... és persze a pizza. Nézzük hát az olasz konyha gazdagságát!

Leves: Ha mondjuk a turistának valódi olasz levest tálalnak, akár tévedésre is gyanakodhat, nem hoztak-e leves helyett pastát. Az olasz levesben ugyanis gyakran nagyon bőséges a tésztabetét. Persze ez nem minden levesre áll, sok kizárólag zöldségből készül.

Antipasto: Az olasz előétel-választék olyan sokszínű, mint a festő palettája: az olajos szardíniától a papírvékonyra szeletelt, nyers pármai sonkán át a paradicsom- és gombamártásban tálalt gombáig.

Pizza: Az egyik legismertebb olasz ételkülönlegesség. Eredete a római időkbe nyúlik vissza, amikor még „megkent” vagy „feltéttel kínált” kenyér volt. Attól kezdve, hogy felhajtották a kenyér szélét, nehogy lecsússzon vagy leessen róla a feltét, már alakulóban volt a pizza.

Hal: Halban gazdag, hiszen Olaszországot csaknem minden oldalról tenger veszi körül, s ahányféle hal, csaknem annyi az elkészítési mód.

Hús: Igazában az olaszok nem nagy húsfogyasztók, a kolbászféléket jobban kedvelik, mint a frissensülteket. A szárnyasok közül legkedveltebb a pulyka, ha esetleg máskor nem, karácsonykor bizonyára odakerül minden olasz család asztalára.

Zöldségfélék: Zöldségből aztán bárkinél többet fogyasztanak a római idők óta, amikor már mai formájában termelték a salátát és többfajta káposztát. A zöldségféléket az olaszok legszívesebben nyersen fogyasztják. Senki ne csodálkozzon, ha valamelyik vidéki vendéglőben a tulajdonos sarlóval a kezében kimegy a kertbe, és a lesarabolt „füveket” megmosva, olajjal-ecettel ízesítve azon nyomban feltálalja a vendégnek.


Keresés

fészbuk szociál

Karrier

evvk logoExplorer Vasutas Világjáró Klub Magyarország legnagyobb vasúti szabadidős szervezete túravezetőt keres, hosszútávra, alkalmi munkára (átlag évi 10 munkanap + a csatlakozó hétvégék).

Angol nyelvismeret, utazási gyakorlat szükséges.

Túravezetői, magashegyi túravezetői vizsga, előny.

Vasutasok, kalauzok, pénztárosok, jelenkezését is elfogadjuk, sajnos főállást nem tudunk biztosítani.

Érdeklődni, esténklént: 0630/9634-325

Szakmai önéletrajzokat szíveskedjetek az info@evvk.hu -ra megküldeni.

Köszönjük:EVVK

Kiemelt partnereink

EVVK

sziamaci

iho

 

Kellékek

Rendeld meg még ma!

EVVK póló gyülekezőkre: sárga drapp, kék (új!) színben 900 Ft

EVVK felfújható nyakpárna vonatos utazásokhoz 650 Ft

EVVK alumínium kulacs, karabinerrel a túrákhoz 950 Ft

EVVK nyakba akasztható pénztárca a biztonságért 650 Ft 

 

EVVK extrém túrákhoz túlélő csomag 1000 Ft

 

 

EVVK

szállás