Szirakúza

A várost görög gyarmatosítók alapították i.e. 734-ben, fénykorát a türannoszok idején, az i.e. V-VI században élte, mikor egész Szicília az irányítása alatt állt, de uralmát kiterjesztette a dél-itáliai görög városokra is.
Siracusa Szicília keleti partján, annak déli végénél fekszik a Jón tenger partján. Az óváros egy része az Ortügia nevű kis szigeten fekszik, melyet már 2500 évvel ezelőtt híd kötött össze a szárazfölddel. A valamivel több mint 100.000 lakosú város fontos kulturális, kereskedelmi és mezőgazdasági központ. A város határában gigantikus kőolaj feldolgozók és finomítók üzemelnek. Kikötőjéből a hajók Egyiptom, Málta és Észak-Afrika kikötői felé indulnak. A különleges hangulatú város majd’ minden korból tartogat valami érdekeset az erre járó turistának, de a mai élet (leginkább a piac) is tartogat élményeket. Ez az egyetlen hely Európában, ahol megterem a papirusz.
A várost görög gyarmatosítók alapították i.e. 734-ben, fénykorát a türannoszok idején, az i.e. V-VI században élte, mikor egész Szicília az irányítása alatt állt, de uralmát kiterjesztette a dél-itáliai görög városokra is. Az ókori város millió feletti lakossága tízszerese volt a mainak.

Nem csupán politikai és gazdasági központ volt ekkor, de kulturális fellegvár is. Járt itt a nagy idealista-politikus-filozófus Platón, mint ahogy itt vitte színre több drámáját Aiszkhülosz (és nem Athénban). A város legnagyobb szülöttje a műszaki zseni, Arkhimédész. A tudós ostromgépek tervezése közben már a gőz erejének felhasználásán is elgondolkodott (zsenialitására jellemző, hogy 2000 évet kellett várni még a gőzgép feltalálásáig). I.e. 212-ben, mikor a rómaiak a várost ostromolták azon dolgozott, hogyan tudná a napfény erejét felhasználni a védekezéshez. A homokba rajzolt körökkel végezte számításait, mikor rátámadt egy római katona, kihez ő így szólt: „Ne zavard köreimet!”
A római uralom idején a sziget egészéhez hasonlóan Siracusa is elveszítette korábbi fényét. A kora keresztény időkben jelentős ókeresztény közösség élt itt, még Szent Pál apostol is prédikált nekik.
A pályaudvarra érkezve induljunk az Ortügia szigetre! A hídon átérve szinte belebotlunk az Apolló templom maradványaiba. A sziget közepén találjuk a Piazza Archimede-t, gyönyörű barokk szökőkútjával. Innen nem messze van a dóm, mely egy ókori templom maradványainak felhasználásával épült a középkorban. Később román stílusban építették át, majd barokk homlokzatot kapott.
Ha már a dómnál vagyunk, érdemes egy kis időt a térre is szentelni. A téren több barokk palota is található, itt van a városháza, az érseki palota és a Régészeti Múzeum épülete is, valamint hangulatos kis kávézókat is találunk.
Innét utunk a tengerpartra vezet, pontosan az Aretusa forráshoz. Ez az a néhány négyzetméteres terület, ahol évszázadok óta él az Egyiptomból származó papiruszsás.
Érdemes hosszabb időt eltölteni a csodálatos tengerparton, ahol jó kis éttermek is vannak, esetleg be lehet nevezni egy hajókirándulásra is.
Ha kigyönyörködted magad a siracusai tengerpart megunhatatlan szépségében, akkor ideje átsétálni a város másik oldalára, a Neapolisznak nevezett részre. Itt találod egy helyen a város ókori látványosságait. Közülük is kiemelkedik a görög színház, mely 138 méteres átmérőjével a legnagyobbak közül való (15.000 néző befogadására alkalmas). Mindenképp meg kell látogatni a Dionüsziosz-fülének nevezett mesterséges barlangot, és be kell barangolni a színház körüli parkot. A görög színház tőszomszédságában van a római amfiteátrum, mely sajnos nem maradt meg olyan épségben, mint görög párja.
Esténként érdemes a belvárosban tenni egy sétát, magadba szívni az igaz szicíliai életet, esetleg ellátogatni egy ristorantéba, és megkóstolni a helyi ételeket.


Keresés

fészbuk szociál

Karrier

evvk logoExplorer Vasutas Világjáró Klub Magyarország legnagyobb vasúti szabadidős szervezete túravezetőt keres, hosszútávra, alkalmi munkára (átlag évi 10 munkanap + a csatlakozó hétvégék).

Angol nyelvismeret, utazási gyakorlat szükséges.

Túravezetői, magashegyi túravezetői vizsga, előny.

Vasutasok, kalauzok, pénztárosok, jelenkezését is elfogadjuk, sajnos főállást nem tudunk biztosítani.

Érdeklődni, esténklént: 0630/9634-325

Szakmai önéletrajzokat szíveskedjetek az info@evvk.hu -ra megküldeni.

Köszönjük:EVVK

Kiemelt partnereink

EVVK

sziamaci

iho

 

Kellékek

Rendeld meg még ma!

EVVK póló gyülekezőkre: sárga drapp, kék (új!) színben 900 Ft

EVVK felfújható nyakpárna vonatos utazásokhoz 650 Ft

EVVK alumínium kulacs, karabinerrel a túrákhoz 950 Ft

EVVK nyakba akasztható pénztárca a biztonságért 650 Ft 

 

EVVK extrém túrákhoz túlélő csomag 1000 Ft

 

 

EVVK

szállás