Pompei

Pompei talán a legismertebb római romváros, mely Nápoly közvetlen közelében található. A 7 méter magas vulkáni hamuval borított település feltárása egy véletlenszerű megtalálásnak köszönhető. A XVI. században véletlenül bukkantak rá csatornaásó munkások. Ekkor szegeződött rá a figyelem.

Az ókori város a Porta Marinán át közelíthető meg. Elsőként célszerű felkeresni a helyi múzeumot, (Antiguarium), ahol tájékozódhatunk a város helyszínrajzáról. A Vezúv által elpusztított város, Pompei feltárása 1860 után kezdődött. A várost a régészek kilenc körzetre, régióra osztották, ezeket római számok jelölik. A régiókat tovább osztották háztömbökre, melyek arab sorszámot kaptak. E két szám segítségével tudjuk meghatározni, hogy éppen hol vagyunk a városban.

A Porta Marina a tengerre néző kapu - melyen bejutottunk - Pompei hét egykori kapujából az egyik. Két nyílása közül egyik a gyalogosoké, másik a járműveké. Ha már bementünk a múzeumba, akkor a tájékozódáson túl érdemes kicsit körül is nézni. Láthatunk itt épületdíszeket, és szobrokat, valamint gipszfigurákat. Ezek úgy készültek, hogy a megkövesedett lávában üregeket találtak, melyekről kiderült, hogy egykori emberi maradványok voltak. Az üregek gipsszel történt kiöntése után haláltusájukba merevedett emberi alakok keletkeztek.

Építészete a dél-itáliai görög városok közelsége folytán a hellénizmus közvetlen hatása alá került. A nagy vastagságú vulkáni hamuréteg jó állapotban őrizte meg épületeinek romjait, amelyek közül kiemelkednek a fórum együttese, a bazilika, több fürdő, a kis és nagy színház, az amfiteátrum és nagyszámú előkelő lakóház.

A terepdomborzatot rétegvonalait követő városfallal körülvett, szabálytalan körvonalú, hálós utcarendszerrel épült város legrégibb, délnyugati részén helyezkedett el a Forum. Az eredetileg szabálytalan négyszög alaprajzú piacteret az i. e. II. században három oldalról a görög szroákra emlékeztető, kétszintes oszlopcsarnokokkal vették körül. Földszintjük dór, ill. s, részben toszkán, emeletük ión oszloprendes volt. A tér északi oldalát Jupiter templomának kiemelkedő tömege zárta le. A széles előlépcsőjű alépítményen elől hat, kétoldalt négy-négy oszloppal határolt, mély előcsarnokból nyílt a belül oszlopsorokkal szegélyezett cella. A fórum szabályos négyszög alaprajzú tere a főtengelyében álló és ezt hangsúlyozó templommal sajátosan római kompozíció, amelynél a fórum a templom frontális beállítását kiemelő előtérré válik. A fórumot övező oszlopcsarnokok, porticusok mögött szentélyek és középületek helyezkedtek el.

A Basilica a fórum délnyugati sarkánál a porticus hátoldalához hatoszlopos homlokzatú előcsarnokával kapcsolódó csarnok i. e. 105-ben épült.

Az Amfiteátrum a város keleti szegletén i. e. 80 körül épült. Ellipszis alaprajzú arénáját és alsó üléssorait a sziklatalajból faragták ki. A kitermelt törmeléket ezek körül feltöltötték és erre helyezték a további üléssorokat, amelyekkel az építmény 136 m hosszúságúra és 104 m szélességűre növekedett, és 20 000 nézőt fogadott be. A feltöltést egyik oldalon a városfal, a többin boltívekkel áthidalt támpillérekkel erősített körítő támfal tartja. A nézőtér felső övezeteire a körítőfal melletti páros lépcsőkön elérhető felső körüljáróról juthattak. Az arénába a hossztengely két végén nyíltak bejáratok.

A város lakóházai eltérő építési idejüknek megfelelően különféle alaprajzi típusokat képviselnek. Egyik legrégebbi az i.e. IV. századból fennmaradt ún. Orvos háza. Utcai oldalának közepén kívülről nyíló bolthelyiség és belülről megközelíthető lakószoba között vezet keskeny előtér a vízgyűjtőmedencés toszkán átriumba. Ennek két oldalán hálószobák nyílnak, záróoldala szárakkal bővül, és így innen az épület teljes szélességében húzódó helyiségek, a konyha, a tablinum és az ebédlő közvetlenül megközelíthető. A teljes szélességében megnyitott tablinumon át juthattak a hátsó udvarba és mögötte kis kertbe.

Az i. e. II. században épült Pansa-ház lényegesen terjedelmesebb. Átriumából a tablinumon át ión oszlopokkal körülvett, tágas peristil udvarba léphettek, amelynek közepét kert és halas medence foglalta el, az oszlopfolyosóból pedig helyiségek nyíltak.

A Verriusok háza ismét más típust képvisel. A rendkívül széles ház átriumából tablinum közvetítése nélkül, két oszloppal megosztott széles nyílás vezet a harántirányban megnyújtott, tágas perisztil udvarba. Ezt két oldalán helyiségek szegélyezik, két oldalán pedig az épület határoló falai zárják le.

Ha erre jársz, mindenképp érdemes időt (és a belépő árát) rászánni a romvárosra, mert egyedülálló jelenséggel találkozol! A pazar gazdagság és a pusztítás egyszerre van itt jelen, de hála a vulkán konzerváló hatásának megelevenedik szemed előtt egy több mint kétezer évvel ezelőtti gazdag város világa.

Történelem

Pompeji nagyszerű példája a hellenizált itáliai városnak. A II. századig jelentéktelen vidéki város volt, s csak a század közepétől indult nagyobb arányú fejlődésnek. Az addigi építőanyagnak, a mészkőnek helyét a tufa foglalja el, a házak szebbek és nagyobbak lesznek, a főtereket oszlopos csarnokok fogják körül. A város karaktere teljesen hellenisztikussá válik, amit a lakóház típusának megváltozása is bizonyít: az oszlop nélküli átrium helyére a négyoszlopos lép, sőt megjelenik a sokoszlopos "korinthoszi" átrium is, amely már a görög peristil rokona.

Pompejit Stabiével és Herculaneummal együtt Kr. u. 79-ben a Vezúv kitörése pusztította el, amely hamu- és kőtömegeivel megfojtotta és eltemette a három virágzó várost.


Keresés

fészbuk szociál

Karrier

evvk logoExplorer Vasutas Világjáró Klub Magyarország legnagyobb vasúti szabadidős szervezete túravezetőt keres, hosszútávra, alkalmi munkára (átlag évi 10 munkanap + a csatlakozó hétvégék).

Angol nyelvismeret, utazási gyakorlat szükséges.

Túravezetői, magashegyi túravezetői vizsga, előny.

Vasutasok, kalauzok, pénztárosok, jelenkezését is elfogadjuk, sajnos főállást nem tudunk biztosítani.

Érdeklődni, esténklént: 0630/9634-325

Szakmai önéletrajzokat szíveskedjetek az info@evvk.hu -ra megküldeni.

Köszönjük:EVVK

Kiemelt partnereink

EVVK

sziamaci

iho

 

Kellékek

Rendeld meg még ma!

EVVK póló gyülekezőkre: sárga drapp, kék (új!) színben 900 Ft

EVVK felfújható nyakpárna vonatos utazásokhoz 650 Ft

EVVK alumínium kulacs, karabinerrel a túrákhoz 950 Ft

EVVK nyakba akasztható pénztárca a biztonságért 650 Ft 

 

EVVK extrém túrákhoz túlélő csomag 1000 Ft

 

 

EVVK

szállás