Drezda

Sokan úgy gondolják, Németország Európa egyik legunalmasabb országa. Való igaz, nem sorakoznak az ókorból maradt antik emlékek, és talán egyetlen műemlékük sem tűnik túl nagy dobásnak, de sok város van itt, melynek építészeti-művészeti harmóniája tökéletesen helyettesíti előbbiek viszonylagos hiányát.

E városok közé sorolható Köln, Regensburg, Aachen, Passau, Lipcse vagy Hannover, persze a teljesség igénye nélkül. Semmiképp se hagyható ki ebből a sorból Drezda, Szászország fővárosa, az \"Elba parti Firenze\". Már csak azért sem, mert a XVI. század közepe óta Drezda az európai művészetek és kultúra egyik legnagyobb központja. Ilyen irányú csúcspontját a város a XVIII. században érte el, amikor is, többek között a barokk építészet egyik legszebb alkotása, a Zwinger, a katolikus katedrális és a református Miasszonyunk Temploma is épült. Drezda, az ún. \"Elbflorenz\" ebben az időben a kor legnagyobb művészeinek kedvenc tartózkodási helye volt. Ismert komponisták, zenészék, festők, szobrászok, építészek, írók éltek és alkottak a városban. A Miasszonyunk temploma azon a helyen áll(t), ahol annak idején a város alapjait lefektették. A nagyszerű barokk épület a világháborús bombázás során gyakorlatilag teljesen megsemmisült, és sokáig úgy gondolták nem is építik újjá. Ezzel, mintegy háborús emlékműként funkcionált. 1994-ben aztán úgy döntöttek, újraépítik, és várhatóan 2006-ban ismét felszentelésre kerül. A templom előtt Luther Bibliára tekintő szobra látható. Drezda a barokk városa, szokták mondani, s való igaz: a város a barokk egyedülálló diadalünnepe.

Ha Drezda, akkor mindenkinek a Zwinger ugrik be először, mely a város legjelentősebb építészeti emléke. Építésére Erős Ágost adott megbízást 1694-ben. Mint a kor uralkodói általában, Õ is a Napkirályt próbálta utánozni fényűző udvartartásával. Ehhez szüksége volt rá, hogy megépíttesse \"saját Versailles-át\", ez lett a Zwinger. Ágost fiának esküvője volt az utolsó alkalom, mikor az épületet eredeti rendeltetésének megfelelően használták, ezt követően már különféle műgyűjteményeket helyeztek itt el. A közelben található Meissen, a porcelánjáról világhírű kisváros. A manufaktúra legnagyszerűbb alkotásai a Zwingerben vannak kiállítva. Találunk itt jelentős képtárat is, főként itáliai és németalföldi mesterek műveivel. A XIX. században Európa legnagyobb gyűjteményének számított. A drezdai opera építészetileg és zeneileg is kiemelkedő építmény.

A Zwinger szomszédságában álló opera az olasz érett barokk stílust követi. Az 1547-ben épített reneszánsz kastélya is említést érdemel. Az újjáépítés munkái a 60-as években kezdődtek, és csak napjainkra fejeződtek be. Ha teheted nézz be a közlekedési múzeumba, és játssz a több szobányi terepasztalon a vasútmodellekkel (főleg ha már elvonási tüneteid vannak a vasúttólDrezda ellen 1945 február 13-án éjszaka a szövetséges erők bombatámadást indítottak, melyet másnap megismételtek. Gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé a várost, az áldozatok száma több tízezer volt. Pótolhatatlan műkincsek is áldozatává váltak az őrült pusztításnak. Itt őrizték (és őrzik ma is) Raffaello egyik fő művét, a Madonna Sistina-t, melyet sikerült megmenteni a háborúból.

Környezet, éghajlat

Drezda Szászországban található, az Érc-hegység lábainál, az Elba partján.  Az éghajlat átmeneti az óceáni és a kontinentális között, de a kontinentális dominánsabb. A nyár meleg, a tél hideg, az óceáni éghajlathoz képest nagyok a szélsőségek (bár kisebbek mint a klasszikus kontinentálisnál). Ugyanez igaz a csapadékeloszlásra is: nem olyan egyenletes mint az óceáni, de egyenletesebb mint a kontinentális éghajlati övben. A táj meghatározója az Érc-hegység és az Elba folyó. A város mögött sorakozó hegyek szép hátteret biztosítanak a város panorámájához, míg a folyó völgye meghatározza a környék közlekedési útvonalait és mezőgazdaságát. Németország, SzászországA Német Szövetségi Köztársaság a modern Európa meghatározó tényezője. A világ harmadik legjelentősebb gazdasága (USA és Japán után) nagy mértékben befolyásolja az öreg kontinens életét.

Az országon belül még mindig jelentős a keleti és a nyugati részek gazdasága között különbség. Németország a világ egyik vezető ipari hatalma. Az ipar vezető ágazatai a járműgyártás, gépgyártás, a vegyipar és az elektronikai ipar. A nehézipar két hagyományos bázisa a Ruhr-vidék és a Saar-vidék. A német ipar jellegzetes vonása a közepes méretű vállalatok nagy súlyaránya. Az ipari termékek jelentős része exportra kerül, legfontosabb kereskedelmi partnerei az EU tagállamai. A mezőgazdaságra jellemző a belterjesség és a növekvő üzemméret. Fő termékei a hús- és tejtermelés, növények közül a búza árpa, cukorrépa, komló, zöldség és gyümölcstermelése jelentős. A halászat gazdasági jelentősége rohamosan csökken. Az ország közlekedési hálózatára is rányomta bélyegét a negyven évi megosztottság, a nyugati országrész közlekedési infrastruktúrája sokkal fejlettebb, bár az újraegyesítés óta külön hangsúlyt kap e különbség megszüntetése

Németországot 16 szövetségi állam alkotja, ezek egyike Szászország, mely Csehországgal és Lengyelországgal is határos. Szászország a 10. századtól hercegség, majd 1423-tól választófejedelemség, így az elmúlt évezredben nagy jelentősége volt az európai politikában. Az NDK-s időszakban három részre osztották, és mint közigazgatási egység megszűnt. Az újraegyesítés óta ismét szövetségi államként tagozódik Németország testébe, Drezda székhellyel. Történelem

Nagy Károly halála után (814) szétesett a Frank Birodalom, a nyugati területeken létrejött Franciaország, míg a keleti területeken a Német-Római Császárság szerveződött meg. Ez csak névlegesen volt egy egységes, császár által vezetett ország, a valóságban ez csak a terület főurainak lazább-szorosabb szövetsége volt. Hogy mikor lazább és mikor szorosabb, az mindig az épp aktuális uralkodótól függött. A birodalom első jelentős uralkodója I. Ottó (936-973) volt, akinek sikerült egységes Német Birodalmat kialakítani, mely 1250-ig fennmaradt. Az ezt követő évszázadok során a Császárság már inkább csak szövetség volt, mint ország. 1356-ban kelt a német Aranybulla, mely szabályozta a császárválasztás folyamatát. Ennek értelmében a hét választófejedelem (a trieri, a mainzi és a kölni érsek, a rajnai palotagróf, a szász herceg, a brandemburgi õrgróf és a cseh király) többségi szavazással dönt a császár személyéről. 1517-ben egy németországi városban, Wittembergben függesztette ki pontjait Luther Márton, ezzel megindult a reformáció. Természetes módon Németország lett a vallási mozgalom táptalaja. Az új vallás nagy viharokat kavart, melyet valamelyest lecsillapított az augsburgi vallásbéke 1555-ben (ennek mottója lett V. Károly mondása: \"cuius regio, eius religio\"). A vallásbéke csak az országon belüli feszültségeket szüntette meg, nemzetközi szinten háborúba torkollott (harmincéves háború).

A háborúból Németország tulajdonképpen győztesen jött ki, de mivel a harcok nagy része ezen a területen zajlott, az ország lakossága felére csökkent. A harmincéves háborút lezáró vesztfáliai béke új alapokra helyezte a német belpolitikát, a hét választófejedelem jogkörét felváltotta a Regensburgban összehívott birodalmi gyűlés, melyen a szabad birodalmi városok egyenrangú félként léphettek fel. Időközben átrendeződtek a birodalmon belül az erőviszonyok. Ausztria a törökök elleni győzelmével ekkor vált európai nagyhatalommá. Megerősödött Bajorország, de a legerősebb állam ekkor már Poroszország. Már ez előrevetítette, hogy közel száz év múlva Ausztria és Poroszország fog vetélkedni Németország egyesítéséért. A napóleoni háborúk névlegesen is felszámolták a Német Birodalmat. A 19. század elején megélénkülő nacionalista eszmék egyre inkább követelték az egységes Németország megalapítását. Ahogy az elmúlt évszázad erőviszonyainak alakulásából várható volt, a Hohenzoller és a Habsburg család is megpróbálta a német területeket megszerezni, és uralma alatt egyesíteni. Ez végül több háború után a poroszoknak sikerült (Otto Bismark vezetésével), 1871-ben létrejött a Német Császárság (Ausztria nélkül). A császárság kora az I. világháborút lezáró békéig tartott. A világháború kitörésében nagy szerepe volt a németeknek, még ha nem is formálisan, de komoly háttérmunkát folytattak érte. Ennek ellenére vesztesként kerültek ki a háborúból, melyért súlyos árat fizetett az ország éppúgy, mint az egész világ. Az I. világháborút lezáró béke után ugyanis kontrollálhatatlanul robogtak az események. A Weimari Köztársaságról már létrejöttekor tudható volt, hogy nem lesz hosszú távon életképes, míg a húszas évek végének gazdasági válsága egyértelműen a szélsőségeknek kedvezett.

Az 1933-ban kezdődő bő egy évtized a német történelem legszégyenteljesebb időszaka. A nemzetszocialisták emberiségellenes politikája a történelem legnagyobb háborújába vezette a világot, melynek következtében több tízmillió ember halt meg világszerte. A háború legsúlyosabb kártétele mégsem ez volt, hanem a világ ezt követő negyven éves megosztottsága, melynek Németország, valamint annak fővárosa Berlin lett a szimbóluma. 1990-ben végre egyesült a megosztott ország.

Gasztronómia

A helyi konyha eléggé egysíkú, de laktató. Tipikus német ételek a grillezett vagy ecetes hering, hagymával, sült krumplival és szalonnával; ecetes vagy sültdisznó (Schweinefleisch), disznóköröm (Eisbein) vöröskáposztával és galuskával; fasírt (Bulletin) főtt krumplival, illetve borsóleves (Erbsensuppe). Nagyon kedveltek a különböző kolbászfélék, mint a Bockwurst (krinolin), Jagdwurst (vadászvirsli), Bratwurst (sültkolbász). Igazi német étel a Hackepeter (nyers hús hagymával fűszerezve). Italok közül első helyen áll a sör a számtalan német sörfőzdéből. A forró nyári napokon a szőke sört egy kis málnaszörppel keverik. Kedvelt alkoholos ital még a köménypálinka (Kümmel). A város utcáit rengeteg, klasszikusan berlini gyorsételeket árusító bódé tarkítja, ahol főként currywurst (virsli egy adag curry-szósszal) vagy sültkolbász kapható. Keressük az IMBIS vagy SCHNELL-IMBIS feliratokat.


Keresés

fészbuk szociál

Karrier

evvk logoExplorer Vasutas Világjáró Klub Magyarország legnagyobb vasúti szabadidős szervezete túravezetőt keres, hosszútávra, alkalmi munkára (átlag évi 10 munkanap + a csatlakozó hétvégék).

Angol nyelvismeret, utazási gyakorlat szükséges.

Túravezetői, magashegyi túravezetői vizsga, előny.

Vasutasok, kalauzok, pénztárosok, jelenkezését is elfogadjuk, sajnos főállást nem tudunk biztosítani.

Érdeklődni, esténklént: 0630/9634-325

Szakmai önéletrajzokat szíveskedjetek az info@evvk.hu -ra megküldeni.

Köszönjük:EVVK

Kiemelt partnereink

EVVK

sziamaci

iho

 

Kellékek

Rendeld meg még ma!

EVVK póló gyülekezőkre: sárga drapp, kék (új!) színben 900 Ft

EVVK felfújható nyakpárna vonatos utazásokhoz 650 Ft

EVVK alumínium kulacs, karabinerrel a túrákhoz 950 Ft

EVVK nyakba akasztható pénztárca a biztonságért 650 Ft 

 

EVVK extrém túrákhoz túlélő csomag 1000 Ft

 

 

EVVK

szállás