Hamburg

Hamburg, az 1,6 millió lakosú hanzaváros, melyet a déliek hidegnek titulálnak. Hideg a nyugati szél, mely az ország legnagyobb tengeri kikötője felől fúj, „forró" azonban az élet, mely Hamburgot, mint színházi várost jellemzi.

A város története egészen a IX. századig nyúlik vissza, amikor a Karolingok alapítottak elsőként települést az Elba partján. Már ekkor megépült első keresztény temploma, mely sajnos mára eltűnt. 1189-ben Rőtzsakállú Frigyes különleges kereskedői jogokkal, vámmentességgel ruházta fel. A középkor folyamán létrejött Hanza Szövetség (Észak-Európai kikötő-kereskedő városok együttműködése) egyik vezető városa. Már ekkor Európa északi részének egyik legjelentősebb kikötője, ennek következtében, mint a kereskedővárosok általában, gazdag városnak számított.

A XVI. században vallási üldözött protestánsok érkeztek Spanyolországból és Németalföldről, majd őket portugál zsidók követték. A betelepülők tovább fejlesztették a kereskedelmet, angol kereskedőkkel telepeket hoztak itt létre, miáltal Hamburg nemzetközi csomóponttá vált.1815-ben csatlakozott a Német Szövetséghez, majd 1871-ben a létrejövő egységes Németországhoz. A világháborúk során mint nagy kapacitású kikötőváros, fontos szerep jutott neki. Ma is Németország gazdaságilag egyik legjelentősebb városa.

Gazdaságának középpontjában természetesen ma is a tengeri kikötők állnak, iparának nagy része e köré szerveződik (például itt találjuk Európa legnagyobb hajógyárait).A várost a világháború során \"természetesen\" szétbombázták, majd egy nagy tűzvész is pusztított. Ennek következtében a régi épületek száma minimális. Igaz, ezek mindegykére különös gonddal vigyáznak.

A pusztítás következményként szinte teljesen új várost építettek. Ennek következtében egy új, tudatosan szerkesztett metropolisz jött létre, mely sokkal emberarcúbb, élhetőbb, mint hasonló méretű, ám évszázados örökségüket magukkal görgető, európai társai. A város arculatát két folyó, az Elba és az Alster határozza meg. Az Elba, amin a kikötő van, megjegyzem, ez vagy 150 km-re van a tengertől. Létezik egy Willkommenshöft nevű hely, ahol az egy bizonyos regisztertonna feletti hajókat üdvlövéssel meg a himnuszukkal üdvözlik, mikor Hamburgba érkeznek.

Az Alster folyása Hamburg kellős közepén fel van duzzasztva egy dupla tónak. A belső, kicsi része egyik oldala a belváros, és a továbbiakban egy hattyúkkal ellátott, bevallottan a Szent Márk tér által megihletett árkádos - tanácsházas szépségen valamint két zsilipen át bele lehet evezni az Elbába. A "kicsi" tóról hajók indulnak mindenfelé, merthogy Hamburgot csatornák hálózzák be. Egy csomót elhajózgathatsz fák és parkok között, szépséges házak mellett, amiknek ott parkol a csónakjuk, és nem is hiszed, hogy egy metropoliszban vagy. A kis tavat két híd választja el a nagyobbtól, ami körül vitorláskikötők sorakoznak, a vizet pedig mindenféle békés vízi járművek szántják.A város híres főutcája a Reeperbahn. Képzeld el a pesti körutat éjjel, eszetlen tömeggel, iszonyú sok fénnyel meg neonnal, kaszinókkal, diszkókkal, klubokkal, mulatókkal, szexshop-okkal meg kukkoldákkal, de akad színház meg rendőrség is. A szórakozóhelyeket egyébként éjjel Nightcruiser-ek, zenés, büfés buszok kötik össze egymással ill. a Tanácsház-térrel, ahonnan az éjszakai buszok indulnak, hogy a fiatalok ne vezessenek italosan.A város közlekedése messzeföldön híres, keresztül kasul behálózzák a különböző \"bahn-ok\". Ezekkel gyors és egyszerű az eljutás a város egyik pontjáról a másikra. Nem ritkán magasvasútként funkcionálnak, ahonnét pompás kilátás nyílik a városra, illetve a kikötőre. Másik kedvelt jármű a kerékpár, a kerékpárutak az egész várost behálózzák. Gyalogosként is jobb figyelni rájuk.Az emberek olyanok, mint a németek általában: nyugodtak, kedvesek. Senki nem kapkod, nem anyázik, nem politizál, csak éli a maga nyugodt életét.Környezet, éghajlatHamburg Európa egyik északi kapuja, a legjelentősebb északi-tengeri kikötő. A város meghatározó tényezője a víz. Nem elsősorban a tenger, mert az még vagy száz kilométerre van, de a tengerhez kivezető Elba, illetve itt beletorkolló mellékfolyója, az Alster ami meghatározza a város arculatát. Az Alster felduzzasztásával két tavat hoztak létre, ebből indul a csatornák útvesztője, mely behálózza az egész várost. Hamburg maga teljesen sík város, kisebb dombokat is alig találni.Az éghajlat óceáni, enyhe telek és hűvös nyarak jellemzőek. A csapadék bőséges és egyenletes eloszlású.

Németország

A Német Köztársaság a modern Európa meghatározó tényezője.

A világ harmadik legjelentősebb gazdasága (USA és Japán után) nagy mértékben befolyásolja az öreg kontinens életét. Az országon belül még mindig jelentős a keleti és a nyugati részek gazdasága között különbség.

Németország a világ egyik vezető ipari hatalma. Az ipar vezető ágazatai a járműgyártás, gépgyártás, a vegyipar és az elektronikai ipar. A nehézipar két hagyományos bázisa a Ruhr-vidék és a Saar-vidék. A német ipar jellegzetes vonása a közepes méretű vállalatok nagy súlyaránya. Az ipari termékek jelentős része exportra kerül, legfontosabb kereskedelmi partnerei az EU tagállamai.A mezőgazdaságra jellemző a belterjesség és a növekvő üzemméret. Fő termékei a hús- és tejtermelés, növények közül a búza árpa, cukorrépa, komló, zöldség és gyümölcstermelése jelentős. A halászat gazdasági jelentősége rohamosan csökken.Az ország közlekedési hálózatára is rányomta bélyegét a negyven évi megosztottság, a nyugati országrész közlekedési infrastruktúrája sokkal fejlettebb, bár az újraegyesítés óta külön hangsúlyt kap e különbség megszüntetése.Németországot 16 szövetségi állam alkotja, hivatalos fizetőeszköze mint a legtöbb EU tagállamban az Euró.

Történelem

Elsőként Nagy Károly fia, Jámbor Lajos ismerte fel, hogy az Alster, Bille és Elba folyók összefolyásánál épült Hammaburg idővel még nagy hasznot hozhat az országnak, ezért 831-ben püspöki székhellyé tette. A 9. század későbbi részében még erődöt is emelt ide, ezzel kordában tartotta a környező szász falvak ellenséges népét, másrészt őrizte a kikötő biztonságát. Ez azért volt fontos dolog, mert már ekkor sokat kereskedett az északi városokkal, egy évszázaddal később piactartási jogot is kapott.Hamburg kereskedővárossá fejlődése 1189-ben indult meg igazán, mikor Rőtszakállú Frigyes különleges kereskedői jogokkal ruházta fel. A 13. századtól indult szövetsége az ekkor még gazdagabb Lübeckkel, melynek eredménye a Hanza Szövetség 1510-es megalakulása lett. A város lakói áttértek a protestáns hitre, de jól megépített erőd falainak köszönhetően sértetlenül vészelte át a harminc éves háborút. Az emberek és áruk Újvilágba áramlása a 17. században gyorsult fel, mely jót tett a városnak, felpezsdült művészeti élete.Napóleon 1814-es bukását követően Hamburg belépett a Német Szövetségbe, 1819-ben elnyerte a "szabad Hanza város" címet. Kereskedelme ekkor már kiterjedt Afrika, Ázsia és az Újvilág frissen felfedezett részeire. 1842-ben óriási tűzvész pusztított, mely egy egész városnegyedet tüntetett el. 1913-ra New York és London után a világ harmadik legforgalmasabb kikötővárosává vált, de a világháború elvesztése után csaknem a teljes kereskedelmi flottát át kellett adni az Antant országoknak. A második világháborúban kiemelt célpont volt, ennek következtében hatalmas károk keletkeztek, és meghalt 450 ezer ember. A veszteséget tovább növelte a keleti területek elvesztése. De Hamburg a Hanza városokra jellemző szívóssággal küzdött, és talpra állt. 1949-tõl önálló szövetségi tartomány.

Gasztronómia

A mai német ételek elődei a XVII-XVIII. századi udvaroknál és a polgári házaknál alakultak ki. Az 1800-as évek elejéről származó szakácskönyvek sokféle halat említenek, vadakat, kevesebb zöldséget, főzeléket. A napóleoni háborúkkal a francia konyha is megjelent Németországban, sok ételt átvettek, ill. finomítottak francia mintára. Természetesen itt is eltérések vannak tájegységenként. A Rajna mentén a francia hatás érződik, más jellegű az itt készített borban párolt hús, mint a bajor Alpokban kedvelt szalonnával tűzdelt tejfölös szarvas.A német konyha főzéshez vajat, növényi olajokat, vagy margarint használ és csak nagyon kevés sertészsírt. A bajor konyha az, amelyik nagyobb mértékben főz sertészsírral.Kedvelt fűszerük a bors, a szerecsendió, a vadas ételekhez a majoránna és a babérlevél, használják a fahéjat, a szegfűszeget, kismértékben a curryt és a fűszerpaprikát, a zöldpetrezselymet pedig szinte minden ételükhöz.

A németeknél kedveltek a leves jellegű egytálételek, ilyenkor füstölt húst, szalonnát vagy különböző kolbászokat főznek bele.Jó minőségűek a krémleveseik, de készítenek hurkalevest, sajt-, sörleveseket, burgonya- zöldség,- hagymalevest, körtelevest vagy a a számunkra kissé szokatlan angolnalevest. Változatosan készítik a különböző édesvízi és tengeri halakat, rákokat, kagylókat hidegen és melegen, ezeket adják előételként és főételként is. Egyik jellegzetes hideg ételük a Hacke Peter, ez darált sertéshús befűszerezve, amit nyersen fogyasztanak. Különböző alapanyagokból készítik a német konyhára jellemző ragukat, lehet borjú, szárnyashús, nyelv, szív, hal stb. Az összedarabolt alapanyagot tejmártással megkötik, sajttal a tetején sütőben megpirítják. A Wurstoknak sok fajtája ismert, így a Bockwurst, Bratwurst, a bajor Wes-Wurst, a frankfurter és egyéb virsli és kolbász fajták.Az ún. egybesült húsokat - ami lehet marha, sertés, birka, csirke, kacsa - tulajdonképpen bő lében párolják, nem sütik ropogósra. A pároláshoz almabort is használnak, bár náluk is terjed - francia hatásra - a fehér és vörösborok használata. Közkedveltek a különféle vagdaltak, húsgombócok. Ismert ételük a főtt sertéscsülök, amit borsópürével és párolt savanyúkáposztával tálalnak. Ünnepi különlegesség a bajor kenyértésztában sült sonka. A német konyhára jellemzőek a tejfölös, pikáns mártásban párolt, vadas jellegű ételek. Nem olyan mértékben mint hazánkban, de viszonylag sok sertéshúst fogyasztanak. Köretként sósburgonyát - gyakran egészben főzve - gombócokat, burgonyapürét, zöldségeket adnak. Érdekesebb burgonyaköret a mandulás krokett, a tormás krumpli, vagy a Leniswebwer, ami nem más, mint főtt burgonya palacsintatésztával kisütve. Gyakran készített köretük a párolt édes- és savanyúkáposzta, vöröskáposzta különösen ízletes almával párolva, de sokat fogyasztanak a száraz hüvelyesekből is.Salátáikhoz olajos, joghurtos, majonézes, kapros dresszingeket készítenek. A salátákat önálló fogásként fogyasztják.Desszertként gyümölcsös lepényeket, tortákat készítenek vagy margarinkrémes tejszínes tortát. Igazi különlegesség a tejszínes túrókrémtortájuk. Kedvelik a Kucheneket - kalácsnak, süteménynek lehetne fordítani - és az osztrákokhoz hasonlóan a smarnikat, a morzsaféléket, így a császármorzsát, a daramorzsát stb.A franciáktól és a svájciaktól átvették a sajtfogyasztás szokását. Sokféle és jóminőségű kenyeret, péksüteményt készítenek, ezek közül kedveltebbek a barna rozslisztből sütött termékek.Kávéjuk a hosszúra főzött és viszonylag gyenge filterkávé, ehhez több kávé kell, de az átfolyó forróvíz nem lúgozza ki nagyon. A kávéhoz tejet vagy tejszínt adnak. A sör a nemzeti italuk, de elsősorban a Rajna mentén jó minőségű borokat termelnek. A fehérborokat jól behűtve fogyasztják. Kiváló minőségűek a pálinkafélék, így a Korn, Steinhager, Wiliams körtepálinka, Himbergeist stb., ezeket is jól behűtve kedvelik.A napi étkezési ritmusuk átlagos. A három főétkezés mellett tízóraira wurst-okat kolbászféléket és pácolt halakat fogyasztanak. Hagyományai vannak a délutáni kávézásnak, amihez süteményeket fogyasztanak.


Keresés

fészbuk szociál

Karrier

evvk logoExplorer Vasutas Világjáró Klub Magyarország legnagyobb vasúti szabadidős szervezete túravezetőt keres, hosszútávra, alkalmi munkára (átlag évi 10 munkanap + a csatlakozó hétvégék).

Angol nyelvismeret, utazási gyakorlat szükséges.

Túravezetői, magashegyi túravezetői vizsga, előny.

Vasutasok, kalauzok, pénztárosok, jelenkezését is elfogadjuk, sajnos főállást nem tudunk biztosítani.

Érdeklődni, esténklént: 0630/9634-325

Szakmai önéletrajzokat szíveskedjetek az info@evvk.hu -ra megküldeni.

Köszönjük:EVVK

Kiemelt partnereink

EVVK

sziamaci

iho

 

Kellékek

Rendeld meg még ma!

EVVK póló gyülekezőkre: sárga drapp, kék (új!) színben 900 Ft

EVVK felfújható nyakpárna vonatos utazásokhoz 650 Ft

EVVK alumínium kulacs, karabinerrel a túrákhoz 950 Ft

EVVK nyakba akasztható pénztárca a biztonságért 650 Ft 

 

EVVK extrém túrákhoz túlélő csomag 1000 Ft

 

 

EVVK

szállás