Postojna a Szlovén Aggtelek

A magyar utazók körében még kevesek által ismert település rendkívüli kincset rejt! A Pivka folyó a föld alatt utat törve kb. 4 millió év alatt rendkívüli barlangrendszert hozott létre. Termeiben csodálatos helyenként több tíz méter magas cseppkő oszlopok és díszes alakzatok alakultak ki. „Életkoruk” különböző: a „fiatal” 8 000 évestől egészen a 100 000 évesig vegyesen lelhetők fel. A világon elsőként látogatható barlang, erről tanúskodik egy 1213-ból való aláírás a falon, de találtak itt őskori eredetű csontból és kőből készült szerszámokat is. A barlang kiépített hossza 4,7 km, melyből 1,2 km a gyalogos szakasz. A fennmaradó szakasz rögtön a bejárat után egy barlangi kisvasúttal tehető meg, mellyel 12 km/h sebességgel robog be a látogató a föld belsejébe. A sebesség a kemény kőképződmények rendkívüli közelsége (néhány cm) miatt szédítőnek tűnik. A vonattal való utazás nem csak a távolabbi barlangrészek elérését könnyíti meg, hanem önmagában is ámulatba ejtő élmény. Hihetetlen, de elődje bár kézi erővel volt meghajtva már 1872-től szállította a gyógyulni vágyókat. Diesel kis mozdonyok 1914-től álltak üzembe, melyeket később elektromosra cseréltek. Az egyenként csaknem 100 utast szállító szerelvények, naponta több mint 10 000 látogató szállítására képesek.

Postojna a

A kristálytiszta hűvös (~10 °C) levegőjű barlang pozitív élettani hatását számos vizsgálat bizonyította, ami a betegre jó hatással van, de az egészségesnek is felüdülést hoz. Különösen a légúti és asztmatikus betegségek kezelésére, megelőzésére rendkívül ajánlott! Jó hír, hogy a kb. 1,2 km-es barlangnézéssel és légút tisztító rekreációval folytatódó szakasz úgy lett kialakítva, hogy a csodálatos cseppkőoszlopokat is megtekinthessék a látogatók. A cseppkövek a leszivárgó csapadékvíz által okozott vegyi folyamat során keletkeznek, formájuk és színük a víz mennyiségétől, vegyi összetételétől és néhány további csak részben ismert tényezőtől függ. A fehér színű cseppkövek nagyon kevés szennyező anyagot tartalmaznak, ezeket tiszta mészkő alkotja. A különböző színű árnyalatokat különböző egyéb ásványi anyagok okozzák.

A cseppkövek mellett megtekinthetjük még a barlangi vak gőte néhány példányát. A proteus anguisus latin nevet viselő faj kizárólag barlangban él, szervezete rendkívüli módon alkalmazkodott a barlangi körülményekhez, egyedei 100-120 évig élnek a barlang alsó, ma is vízzel kitöltött járataiban óriási egyedszámban. A víz által behordott apró élőlényekkel táplálkoznak, kopoltyúval lélegeznek, s tojással szaporodnak, bár szaporodásukat természetes környezetben még senkinek nem sikerült megfigyelni. Természetes ellenségeik nincsenek, egyedül a karsztvízbe kerülő esetleges szennyeződések veszélyeztethetik, így ezen a vidéken különösen ügyelnek a karsztvíz védelmére. Továbbhaladva a barlang látogatható részén újabb érdekességbe a Hangversenyterembe (Koncertna dvorana) lépünk. A terem jó akusztikájának és alkalmas méretének köszönhetően rendszeresen szolgál hangversenyek színhelyéül. A terem egyszerre 10 000 látogató befogadására képes, ha pedig a koncertet ülve hallgatják, akkor több mint 3000 szék helyezhető itt el. Ismét vonatba szállva robogunk a fekete-barlangban (Crna jama), E járatszakasz falait és cseppköveit valóban a fekete szín jellemzi, ugyanis 1944. április 23-án a szlovén partizánok a barlangban felgyújtották a német megszállók itt elrejtett üzemanyag tartalékát, s a benzin égése során keletkezett korom vastagon rakódott a falakra. Innen rövid séta után a barlang természetes bejáratán keresztül érünk a felszínre. A különleges cseppkőbarlangba a belépő kb. 25 € gyerekeknek 15 €. Felszerelésnek kényelmes túracipő, meleg ruha, vastag pulóver, széldzseki ajánlott.


Keresés

fészbuk szociál

Karrier

evvk logoExplorer Vasutas Világjáró Klub Magyarország legnagyobb vasúti szabadidős szervezete túravezetőt keres, hosszútávra, alkalmi munkára (átlag évi 10 munkanap + a csatlakozó hétvégék).

Angol nyelvismeret, utazási gyakorlat szükséges.

Túravezetői, magashegyi túravezetői vizsga, előny.

Vasutasok, kalauzok, pénztárosok, jelenkezését is elfogadjuk, sajnos főállást nem tudunk biztosítani.

Érdeklődni, esténklént: 0630/9634-325

Szakmai önéletrajzokat szíveskedjetek az info@evvk.hu -ra megküldeni.

Köszönjük:EVVK

Kiemelt partnereink

EVVK

sziamaci

iho

 

Kellékek

Rendeld meg még ma!

EVVK póló gyülekezőkre: sárga drapp, kék (új!) színben 900 Ft

EVVK felfújható nyakpárna vonatos utazásokhoz 650 Ft

EVVK alumínium kulacs, karabinerrel a túrákhoz 950 Ft

EVVK nyakba akasztható pénztárca a biztonságért 650 Ft 

 

EVVK extrém túrákhoz túlélő csomag 1000 Ft

 

 

EVVK

szállás