Postojna a Szlovén Aggtelek

A magyar utazók körében még kevesek által ismert település rendkívüli kincset rejt! A Pivka folyó a föld alatt utat törve kb. 4 millió év alatt rendkívüli barlangrendszert hozott létre. Termeiben csodálatos helyenként több tíz méter magas cseppkő oszlopok és díszes alakzatok alakultak ki. „Életkoruk” különböző: a „fiatal” 8 000 évestől egészen a 100 000 évesig vegyesen lelhetők fel. A világon elsőként látogatható barlang, erről tanúskodik egy 1213-ból való aláírás a falon, de találtak itt őskori eredetű csontból és kőből készült szerszámokat is. A barlang kiépített hossza 4,7 km, melyből 1,2 km a gyalogos szakasz. A fennmaradó szakasz rögtön a bejárat után egy barlangi kisvasúttal tehető meg, mellyel 12 km/h sebességgel robog be a látogató a föld belsejébe. A sebesség a kemény kőképződmények rendkívüli közelsége (néhány cm) miatt szédítőnek tűnik. A vonattal való utazás nem csak a távolabbi barlangrészek elérését könnyíti meg, hanem önmagában is ámulatba ejtő élmény. Hihetetlen, de elődje bár kézi erővel volt meghajtva már 1872-től szállította a gyógyulni vágyókat. Diesel kis mozdonyok 1914-től álltak üzembe, melyeket később elektromosra cseréltek. Az egyenként csaknem 100 utast szállító szerelvények, naponta több mint 10 000 látogató szállítására képesek.

Postojna a

A kristálytiszta hűvös (~10 °C) levegőjű barlang pozitív élettani hatását számos vizsgálat bizonyította, ami a betegre jó hatással van, de az egészségesnek is felüdülést hoz. Különösen a légúti és asztmatikus betegségek kezelésére, megelőzésére rendkívül ajánlott! Jó hír, hogy a kb. 1,2 km-es barlangnézéssel és légút tisztító rekreációval folytatódó szakasz úgy lett kialakítva, hogy a csodálatos cseppkőoszlopokat is megtekinthessék a látogatók. A cseppkövek a leszivárgó csapadékvíz által okozott vegyi folyamat során keletkeznek, formájuk és színük a víz mennyiségétől, vegyi összetételétől és néhány további csak részben ismert tényezőtől függ. A fehér színű cseppkövek nagyon kevés szennyező anyagot tartalmaznak, ezeket tiszta mészkő alkotja. A különböző színű árnyalatokat különböző egyéb ásványi anyagok okozzák.

A cseppkövek mellett megtekinthetjük még a barlangi vak gőte néhány példányát. A proteus anguisus latin nevet viselő faj kizárólag barlangban él, szervezete rendkívüli módon alkalmazkodott a barlangi körülményekhez, egyedei 100-120 évig élnek a barlang alsó, ma is vízzel kitöltött járataiban óriási egyedszámban. A víz által behordott apró élőlényekkel táplálkoznak, kopoltyúval lélegeznek, s tojással szaporodnak, bár szaporodásukat természetes környezetben még senkinek nem sikerült megfigyelni. Természetes ellenségeik nincsenek, egyedül a karsztvízbe kerülő esetleges szennyeződések veszélyeztethetik, így ezen a vidéken különösen ügyelnek a karsztvíz védelmére. Továbbhaladva a barlang látogatható részén újabb érdekességbe a Hangversenyterembe (Koncertna dvorana) lépünk. A terem jó akusztikájának és alkalmas méretének köszönhetően rendszeresen szolgál hangversenyek színhelyéül. A terem egyszerre 10 000 látogató befogadására képes, ha pedig a koncertet ülve hallgatják, akkor több mint 3000 szék helyezhető itt el. Ismét vonatba szállva robogunk a fekete-barlangban (Crna jama), E járatszakasz falait és cseppköveit valóban a fekete szín jellemzi, ugyanis 1944. április 23-án a szlovén partizánok a barlangban felgyújtották a német megszállók itt elrejtett üzemanyag tartalékát, s a benzin égése során keletkezett korom vastagon rakódott a falakra. Innen rövid séta után a barlang természetes bejáratán keresztül érünk a felszínre. A különleges cseppkőbarlangba a belépő kb. 25 € gyerekeknek 15 €. Felszerelésnek kényelmes túracipő, meleg ruha, vastag pulóver, széldzseki ajánlott.


Részletek, jelentkezés

Túra neve *Státusz
2. Úton fesztivál utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
EVVK közgyűlés utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
Kuba, szivar, rum, napfény és zene utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
Marokkó Szahara, élményeink utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
Mit együnk, hogy jól legyünk? utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
Miért épp Brazília? Favelák, dzsungelek, tengerpartok utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
10 év, négy kontinens: Trembácz Éva Zsuzsanna élőben Kínából utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
Szemlőhegyi barlangtúra szezonnyitó elérhető :) RÉSZLETEK>>
Thaiföld -Malajzia-Szingapúr még 10 hely RÉSZLETEK>>
Kuba a karibi álomvilág utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
Alföldi bicajozás még 10 hely RÉSZLETEK>>
"TATATÓ" elérhető :) RÉSZLETEK>>
Szicíliai szigetjárás elérhető :) RÉSZLETEK>>
Szicília tengerpart még 10 hely RÉSZLETEK>>
Szicílai tengerpart Letojanni elérhető :) RÉSZLETEK>>
Szicília + Málta elérhető :) RÉSZLETEK>>
Róma az örök város elérhető :) RÉSZLETEK>>
Róma - Velence Classic elérhető :) RÉSZLETEK>>
Velence még 10 hely RÉSZLETEK>>
Itália körút classic vonattal elérhető :) RÉSZLETEK>>
Szicília szigetjárás & Relax LIGHT elérhető :) RÉSZLETEK>>
MÁLTA elérhető :) RÉSZLETEK>>
Vasutasnap elérhető :) RÉSZLETEK>>
Szlovén hegyek, Bled elérhető :) RÉSZLETEK>>
Postojnai cseppkőbarlang elérhető :) RÉSZLETEK>>
Horvátország Pula elérhető :) RÉSZLETEK>>
Horvát tengerpart Pula még 10 hely RÉSZLETEK>>
BLED + Sasfészek az Alpokban még 10 hely RÉSZLETEK>>

* Fenti adatok szigorúan tájékoztató jellegűek, nem jelentenek az EVVK semmilyen kötelezettség vállalást. A tájékozódáson kívül más célra nem használhatók fel.

Keresés

fészbuk szociál

Karrier

evvk logoExplorer Vasutas Világjáró Klub Magyarország legnagyobb vasúti szabadidős szervezete túravezetőt keres, hosszútávra, alkalmi munkára (átlag évi 10 munkanap + a csatlakozó hétvégék).

Angol nyelvismeret, utazási gyakorlat szükséges.

Túravezetői, magashegyi túravezetői vizsga, előny.

Vasutasok, kalauzok, pénztárosok, jelenkezését is elfogadjuk, sajnos főállást nem tudunk biztosítani.

Érdeklődni, esténklént: 0630/9634-325

Szakmai önéletrajzokat szíveskedjetek az info@evvk.hu -ra megküldeni.

Köszönjük:EVVK

Kiemelt partnereink

EVVK

sziamaci

iho

 

Kellékek

Rendeld meg még ma!

EVVK póló gyülekezőkre: sárga drapp, kék (új!) színben 900 Ft

EVVK felfújható nyakpárna vonatos utazásokhoz 650 Ft

EVVK alumínium kulacs, karabinerrel a túrákhoz 950 Ft

EVVK nyakba akasztható pénztárca a biztonságért 650 Ft 

 

EVVK extrém túrákhoz túlélő csomag 1000 Ft

 

 

EVVK

szállás