Amsterdam

A város történelme akkor kezdődött, amikor 1275-ben az Amstel folyó torkolatánál fekvő halászfalu vámszabadságot kapott. Ez jelentette a gazdasági növekedés alapját.

Amszterdam a többi holland városhoz képest fiatalnak mondható, a 13. században még jelentéktelen halászfalu.1275. első írásos említése egy kiváltságlevélen, melyben V. Flóris, Hollandia grófja vámmentességet biztosít.1300-ban városi címet kap, majd a 15. században a városi polgárság erődfalakkal veszi körül.A 16. században már Németalföld egyik legjelentősebb városa, 1578-ban csatlakozik a reformációhoz, majd az ezt követő spanyol Habsburgok ellen függetlenségi harc során fényes győzelmet arat. Orániai Vilmos megalapítja a Holland királyságot, mely a következő két évszázad során kihasználva tengeri fölényét, a világ vezető hatalmává válik.Ennek köszönhetően fejlesztik a várost (1613-as fejlesztési terv), melynek jegyében bővítik a várost, kijjebb kerülnek a városfalak, és 1657-ben elkészül a városháza, mely 1808-tól királyi palotaként működik.A 18. századra letűnik az aranykor, nem tud lépést tartani a tengereken Franciaországgal és Angliával. A kor korszerű nagy hajói nem tudják használni az amszterdami kikötőt, így már a város létalapja, a kikötői forgalom is veszélybe kerül.A város második aranykora a 19. század második felében kezdődött. A fejlődő infrastruktúra (vasútvonalak kiépülése a holland városok között, a kikötő bővítése és mélyítése) hatására ismét fellendül a kereskedelmi-hajózási élet. A 20. században elkészült Amszterdam - Rajna csatorna lehetővé tette, hogy a forgalmas tengeri kikötő forgalma közvetlen kapcsolatot teremtsen Európa legjelentősebb belvízi hajóútja felé is.A II. világháború során Hollandia ugyan független maradt, de Németország ezzel nem sokat törődve lerohanta. A kikötő fontos háborús objektummá vált, így nem kerülhette el a pusztító harcokat. Ez szerencsére nem tette tönkre a város arculatát.

Amszterdam mára ismét kereskedelmi központtá változott. A város hangulatát a tenger közelsége határozza meg, mert Amszterdam a csatornák városa. Az ország tele van kulturális nevezetességekkel, a tulipánoktól kezdve Hans Brinker facipőjéig, a szélmalmoktól a középkori templomokig.

Ugyan az időjárás nem tartozik az ország népszerű attrakciói közé, de a holland ember a világ legracionálisabbjai közé tartozik. A tolerancia nemzeti büszkeséggel társul. A hollandok, különösen Amszterdamban folyamatosan beszélik az angolt.

A bolti eladótól a buszsofőrig mindenkit egyfajta szívélyes barátságosság és érdeklődés jellemez. Az emberek általában nagyon segítőkészek, szívesen útbaigazítanak, vagy váltanak velünk egy-két barátságos szót. Amszterdam kb. 1.000.000 lakosával Hollandia fővárosa, jóllehet a kormány székhelye Hágában van.

Ha Németalföld, akkor természetesen művészet, elsősorban festészet. Nem csoda hát, ha Amszterdamban szinte egymást érik a nagyszerűbbnél nagyszerűbb múzeumok. A holland Nemzeti Múzeum a Rijks Múzeum nevet viseli. Festmények, domborművek és a díszítőművészet kincstára, a középkortól a 19. századig. A holland történelem és kultúra tárháza, Rembrandt, Vermeers, Hals, Steens és Van Eycks világhíres gyűjteményével. Rembrandt Éjjeli őrjárat című olajfestménye, mely a Gallery of Honour végén található, a múzeum fő látnivalója. 1642-ben festette, az aranyozott hallban van kifüggesztve. A kis galériában, mely ehhez a képhez vezet, 17. századi holland festők művei, és számos nagyon híres Rembrandt-kép található.

A Vincent van Gogh Múzeumban az impresszionista zseni legnagyobb gyűjteménye található. Több, mint 200 festmény, 500 rajz és számos személyes levél, melyet a Van Gogh család örökölt. A titántetővel borított új szárnyat egy japán építész emelte, ez ideiglenes kiállításoknak ad otthont. A megnyitót a művész fivére, Theo van Gogh tiszteletére rendezték, aki Vincent patronálója és üzletkötője is volt, amellett, hogy ápolta. A múzeumon belül ajándékbolt és kávéház is működik. Láthatunk még 400 japán rajzot, melyeket Van Gogh is nagyon kedvelt, továbbá kortársainak művei - Lautrec, Monet és Gauguin - is helyet kaptak a múzeumban.

Anna Frank neve remélhetően mindenki számára ismerős, a ház, ahol a család bujkált, ma Amszterdam egyik leglátogatottabb helye. Bizonyára ismered a történetet, vagy láttad a filmet. Azonban Anna Frank naplóját semmi sem teszi elevenebbé, mint amikor végigsétálsz a termeken, ahol a zsidó tizenéves szüleivel, nővérével és sok-sok barátjával szinte némaságban élt 2 éven át a nácik elöl bujkálva. Az alapítvány, mely az épület tulajdonosa aprólékos restaurálásának eredményeképpen a padlásszobák majdnem teljesen úgy néznek ki, mint azon a napon, amikor Annát és az ott lakók többségét a nácik koncentrációs táborba hurcolták. Csak Anna apja, Ottó élte túl a megpróbáltatásokat, õ harcolta ki Anna naplójának kiadását, mely azóta 51 nyelven, 13 millió példányban kelt el világszerte. Különösen megrázó a hálószobája, melynek falán, ma már üveggel borítva, imádott filmsztárjainak fotói találhatók. A múzeum bővítésen ment keresztül. Az új épületrész kiállítási területként működik, multimédia-center és tágas előtér is egyben.

Természetesen látni kell a Királyi Palotát. Eredetileg városi csarnok volt. Az impozáns épületet 1648-ban kezdték építeni, abban az eufórikus időszakban, amikor Hollandia megérdemelten fellélegezhetett a spanyolokkal vívott, 80 éven át tartó háború végezetével. Napóleon uralkodása idején, 1808-ban fivére, Lajos rezidenciája lett, aki Hollandia királya volt ekkor. A Dutch House Orange átvette az épületet, a királyi udvar ma is használja hivatali ügyek intézésére. A csúcspont a márványpadlós Burgerzaal, az óriási, közel 40 m magas előtér, ahol üzletemberek gyűlnek össze.

Ha elfáradtál a múzeumok látogatása során, kellemes program a holland konyhával való ismerkedés. A holland konyha hosszú időkig a francia árnyékában volt, de azért egy-két sajátossággal is büszkélkedhet. A hollandok alapvető elve, hogy a megszokott európai ételeket kombinációkban tálalják, amik más kultúrákban nem fordulnak elő. Ilyen furcsaság például a majonézes sült krumpli.Amszterdam kulturális élete soknemzetiségű lakosságára épül. A választék teljes körű: opera, klasszikus zene, avantgárd előadások, utcai szórakoztatás, stb. Nyáron, a kulturális élet legpezsgőbb időszakában fesztiválok és különleges események sorozata vár minket. Sokan egyéb élvezetek miatt jönnek Amszterdamba, de hidd el, ha beolvadsz a város életébe, vagy egyszerűen csak befogadod magadba, akkor minden egyéb hatóanyag nélkül is szárnyalhatsz.

De ha mindenképp valami erősebb hatásra vágysz, hát nevezz be egy hajókirándulásra!

 


Részletek, jelentkezés

Túra neve *Státusz
2. Úton fesztivál utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
EVVK közgyűlés utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
Kuba, szivar, rum, napfény és zene utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
Marokkó Szahara, élményeink utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
Mit együnk, hogy jól legyünk? utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
Miért épp Brazília? Favelák, dzsungelek, tengerpartok utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
10 év, négy kontinens: Trembácz Éva Zsuzsanna élőben Kínából utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
Szemlőhegyi barlangtúra szezonnyitó elérhető :) RÉSZLETEK>>
Thaiföld -Malajzia-Szingapúr még 10 hely RÉSZLETEK>>
Kuba a karibi álomvilág utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
Alföldi bicajozás még 10 hely RÉSZLETEK>>
"TATATÓ" elérhető :) RÉSZLETEK>>
Szicíliai szigetjárás elérhető :) RÉSZLETEK>>
Szicília tengerpart még 10 hely RÉSZLETEK>>
Szicílai tengerpart Letojanni elérhető :) RÉSZLETEK>>
Szicília + Málta elérhető :) RÉSZLETEK>>
Róma az örök város elérhető :) RÉSZLETEK>>
Róma - Velence Classic elérhető :) RÉSZLETEK>>
Velence még 10 hely RÉSZLETEK>>
Itália körút classic vonattal elérhető :) RÉSZLETEK>>
Szicília szigetjárás & Relax LIGHT elérhető :) RÉSZLETEK>>
MÁLTA elérhető :) RÉSZLETEK>>
Vasutasnap elérhető :) RÉSZLETEK>>
Szlovén hegyek, Bled elérhető :) RÉSZLETEK>>
Postojnai cseppkőbarlang elérhető :) RÉSZLETEK>>
Horvátország Pula elérhető :) RÉSZLETEK>>
Horvát tengerpart Pula még 10 hely RÉSZLETEK>>
BLED + Sasfészek az Alpokban még 10 hely RÉSZLETEK>>

* Fenti adatok szigorúan tájékoztató jellegűek, nem jelentenek az EVVK semmilyen kötelezettség vállalást. A tájékozódáson kívül más célra nem használhatók fel.

Keresés

fészbuk szociál

Karrier

evvk logoExplorer Vasutas Világjáró Klub Magyarország legnagyobb vasúti szabadidős szervezete túravezetőt keres, hosszútávra, alkalmi munkára (átlag évi 10 munkanap + a csatlakozó hétvégék).

Angol nyelvismeret, utazási gyakorlat szükséges.

Túravezetői, magashegyi túravezetői vizsga, előny.

Vasutasok, kalauzok, pénztárosok, jelenkezését is elfogadjuk, sajnos főállást nem tudunk biztosítani.

Érdeklődni, esténklént: 0630/9634-325

Szakmai önéletrajzokat szíveskedjetek az info@evvk.hu -ra megküldeni.

Köszönjük:EVVK

Kiemelt partnereink

EVVK

sziamaci

iho

 

Kellékek

Rendeld meg még ma!

EVVK póló gyülekezőkre: sárga drapp, kék (új!) színben 900 Ft

EVVK felfújható nyakpárna vonatos utazásokhoz 650 Ft

EVVK alumínium kulacs, karabinerrel a túrákhoz 950 Ft

EVVK nyakba akasztható pénztárca a biztonságért 650 Ft 

 

EVVK extrém túrákhoz túlélő csomag 1000 Ft

 

 

EVVK

szállás