Amsterdam

A város történelme akkor kezdődött, amikor 1275-ben az Amstel folyó torkolatánál fekvő halászfalu vámszabadságot kapott. Ez jelentette a gazdasági növekedés alapját.

Amszterdam a többi holland városhoz képest fiatalnak mondható, a 13. században még jelentéktelen halászfalu.1275. első írásos említése egy kiváltságlevélen, melyben V. Flóris, Hollandia grófja vámmentességet biztosít.1300-ban városi címet kap, majd a 15. században a városi polgárság erődfalakkal veszi körül.A 16. században már Németalföld egyik legjelentősebb városa, 1578-ban csatlakozik a reformációhoz, majd az ezt követő spanyol Habsburgok ellen függetlenségi harc során fényes győzelmet arat. Orániai Vilmos megalapítja a Holland királyságot, mely a következő két évszázad során kihasználva tengeri fölényét, a világ vezető hatalmává válik.Ennek köszönhetően fejlesztik a várost (1613-as fejlesztési terv), melynek jegyében bővítik a várost, kijjebb kerülnek a városfalak, és 1657-ben elkészül a városháza, mely 1808-tól királyi palotaként működik.A 18. századra letűnik az aranykor, nem tud lépést tartani a tengereken Franciaországgal és Angliával. A kor korszerű nagy hajói nem tudják használni az amszterdami kikötőt, így már a város létalapja, a kikötői forgalom is veszélybe kerül.A város második aranykora a 19. század második felében kezdődött. A fejlődő infrastruktúra (vasútvonalak kiépülése a holland városok között, a kikötő bővítése és mélyítése) hatására ismét fellendül a kereskedelmi-hajózási élet. A 20. században elkészült Amszterdam - Rajna csatorna lehetővé tette, hogy a forgalmas tengeri kikötő forgalma közvetlen kapcsolatot teremtsen Európa legjelentősebb belvízi hajóútja felé is.A II. világháború során Hollandia ugyan független maradt, de Németország ezzel nem sokat törődve lerohanta. A kikötő fontos háborús objektummá vált, így nem kerülhette el a pusztító harcokat. Ez szerencsére nem tette tönkre a város arculatát.

Amszterdam mára ismét kereskedelmi központtá változott. A város hangulatát a tenger közelsége határozza meg, mert Amszterdam a csatornák városa. Az ország tele van kulturális nevezetességekkel, a tulipánoktól kezdve Hans Brinker facipőjéig, a szélmalmoktól a középkori templomokig.

Ugyan az időjárás nem tartozik az ország népszerű attrakciói közé, de a holland ember a világ legracionálisabbjai közé tartozik. A tolerancia nemzeti büszkeséggel társul. A hollandok, különösen Amszterdamban folyamatosan beszélik az angolt.

A bolti eladótól a buszsofőrig mindenkit egyfajta szívélyes barátságosság és érdeklődés jellemez. Az emberek általában nagyon segítőkészek, szívesen útbaigazítanak, vagy váltanak velünk egy-két barátságos szót. Amszterdam kb. 1.000.000 lakosával Hollandia fővárosa, jóllehet a kormány székhelye Hágában van.

Ha Németalföld, akkor természetesen művészet, elsősorban festészet. Nem csoda hát, ha Amszterdamban szinte egymást érik a nagyszerűbbnél nagyszerűbb múzeumok. A holland Nemzeti Múzeum a Rijks Múzeum nevet viseli. Festmények, domborművek és a díszítőművészet kincstára, a középkortól a 19. századig. A holland történelem és kultúra tárháza, Rembrandt, Vermeers, Hals, Steens és Van Eycks világhíres gyűjteményével. Rembrandt Éjjeli őrjárat című olajfestménye, mely a Gallery of Honour végén található, a múzeum fő látnivalója. 1642-ben festette, az aranyozott hallban van kifüggesztve. A kis galériában, mely ehhez a képhez vezet, 17. századi holland festők művei, és számos nagyon híres Rembrandt-kép található.

A Vincent van Gogh Múzeumban az impresszionista zseni legnagyobb gyűjteménye található. Több, mint 200 festmény, 500 rajz és számos személyes levél, melyet a Van Gogh család örökölt. A titántetővel borított új szárnyat egy japán építész emelte, ez ideiglenes kiállításoknak ad otthont. A megnyitót a művész fivére, Theo van Gogh tiszteletére rendezték, aki Vincent patronálója és üzletkötője is volt, amellett, hogy ápolta. A múzeumon belül ajándékbolt és kávéház is működik. Láthatunk még 400 japán rajzot, melyeket Van Gogh is nagyon kedvelt, továbbá kortársainak művei - Lautrec, Monet és Gauguin - is helyet kaptak a múzeumban.

Anna Frank neve remélhetően mindenki számára ismerős, a ház, ahol a család bujkált, ma Amszterdam egyik leglátogatottabb helye. Bizonyára ismered a történetet, vagy láttad a filmet. Azonban Anna Frank naplóját semmi sem teszi elevenebbé, mint amikor végigsétálsz a termeken, ahol a zsidó tizenéves szüleivel, nővérével és sok-sok barátjával szinte némaságban élt 2 éven át a nácik elöl bujkálva. Az alapítvány, mely az épület tulajdonosa aprólékos restaurálásának eredményeképpen a padlásszobák majdnem teljesen úgy néznek ki, mint azon a napon, amikor Annát és az ott lakók többségét a nácik koncentrációs táborba hurcolták. Csak Anna apja, Ottó élte túl a megpróbáltatásokat, õ harcolta ki Anna naplójának kiadását, mely azóta 51 nyelven, 13 millió példányban kelt el világszerte. Különösen megrázó a hálószobája, melynek falán, ma már üveggel borítva, imádott filmsztárjainak fotói találhatók. A múzeum bővítésen ment keresztül. Az új épületrész kiállítási területként működik, multimédia-center és tágas előtér is egyben.

Természetesen látni kell a Királyi Palotát. Eredetileg városi csarnok volt. Az impozáns épületet 1648-ban kezdték építeni, abban az eufórikus időszakban, amikor Hollandia megérdemelten fellélegezhetett a spanyolokkal vívott, 80 éven át tartó háború végezetével. Napóleon uralkodása idején, 1808-ban fivére, Lajos rezidenciája lett, aki Hollandia királya volt ekkor. A Dutch House Orange átvette az épületet, a királyi udvar ma is használja hivatali ügyek intézésére. A csúcspont a márványpadlós Burgerzaal, az óriási, közel 40 m magas előtér, ahol üzletemberek gyűlnek össze.

Ha elfáradtál a múzeumok látogatása során, kellemes program a holland konyhával való ismerkedés. A holland konyha hosszú időkig a francia árnyékában volt, de azért egy-két sajátossággal is büszkélkedhet. A hollandok alapvető elve, hogy a megszokott európai ételeket kombinációkban tálalják, amik más kultúrákban nem fordulnak elő. Ilyen furcsaság például a majonézes sült krumpli.Amszterdam kulturális élete soknemzetiségű lakosságára épül. A választék teljes körű: opera, klasszikus zene, avantgárd előadások, utcai szórakoztatás, stb. Nyáron, a kulturális élet legpezsgőbb időszakában fesztiválok és különleges események sorozata vár minket. Sokan egyéb élvezetek miatt jönnek Amszterdamba, de hidd el, ha beolvadsz a város életébe, vagy egyszerűen csak befogadod magadba, akkor minden egyéb hatóanyag nélkül is szárnyalhatsz.

De ha mindenképp valami erősebb hatásra vágysz, hát nevezz be egy hajókirándulásra!

 


Keresés

fészbuk szociál

Karrier

evvk logoExplorer Vasutas Világjáró Klub Magyarország legnagyobb vasúti szabadidős szervezete túravezetőt keres, hosszútávra, alkalmi munkára (átlag évi 10 munkanap + a csatlakozó hétvégék).

Angol nyelvismeret, utazási gyakorlat szükséges.

Túravezetői, magashegyi túravezetői vizsga, előny.

Vasutasok, kalauzok, pénztárosok, jelenkezését is elfogadjuk, sajnos főállást nem tudunk biztosítani.

Érdeklődni, esténklént: 0630/9634-325

Szakmai önéletrajzokat szíveskedjetek az info@evvk.hu -ra megküldeni.

Köszönjük:EVVK

Kiemelt partnereink

EVVK

sziamaci

iho

 

Kellékek

Rendeld meg még ma!

EVVK póló gyülekezőkre: sárga drapp, kék (új!) színben 900 Ft

EVVK felfújható nyakpárna vonatos utazásokhoz 650 Ft

EVVK alumínium kulacs, karabinerrel a túrákhoz 950 Ft

EVVK nyakba akasztható pénztárca a biztonságért 650 Ft 

 

EVVK extrém túrákhoz túlélő csomag 1000 Ft

 

 

EVVK

szállás