Hollandiáról általában

Környezet, éghajlat

Hollandia területének jelentős része 100 méternél alacsonyabban fekvő, belföldi jégtakaró, illetve folyóvizek által formált síkság, sőt több mint negyed része a tenger szintje alatt fekvő mélyföld. A tengerrel való küzdelem évszázadok óta a hollandok legfőbb elfoglaltsága. A tenger szintje alatt fekvő mélyföldeket mesterséges gátak, illetve szél által felhalmozott dűnesorok védik a víztől. Mesterséges gátak építésével újabb és újabb területeket tudnak a tengertől elhódítani. Az elsősorban a 20. század nagy \"területszerző harca\" volt.Az ország éghajlata klasszikus óceáni. Ez azt jelenti, hogy a tél kellemesen enyhe (évente csak néhány nap süllyed fagypont alá a hőmérséklet), de a nyár igencsak hűvös. A júliusi középhőmérséklet 20 fok alatt marad. A csapadék elég bőséges (870 mm évente), és egyenletes eloszlású, vagyis esőre bármikor számítani lehet. Jellemző a tengere felöl folyamatosan fújó szél, melynek köszönhető a holland táj jellegzetessége, a szélmalmok sora. A szinte állandó hűvös szél az amúgy sem meleg időben tovább csökkenti a hőérzetet.

HollandiaTeljes nevén Holland Királyság Európa egyik legfejlettebb állama. Területe majdnem 42.000 négyzetkilométer, népessége 15.700.000 fő. E két adatból következően népsűrűsége magas (375 fő/négyzetkm), mint ahogy a városi lakosság aránya is (89 %). Legmagasabb pontja mindössze 322 m (Vaalserberg). Mindössze két szomszédja van, Németország és Belgium.Földgázvagyona a Föld legnagyobb készletei közé tartozik, erre támaszkodik vegyipara és timföldgyártása. Ásványkincsekben szegény, gyárai többnyire külföldi nyersanyagot dolgoznak fel, ezért ipari üzemei a nagyobb kikötővárosokban (Rotterdam, Amszterdam) koncentrálódnak. Fontos iparágak a hajóépítés, a vaskohászat, a gyógyszeripar, elektronikai ipar (Phillips).A tengertől elhódított és kiszárított területeken (polderek) mezőgazdasági termelést folytatnak.

A mezőgazdaság húzóágazata az állattenyésztés, melyre épül világhírű tejipara (sajtok). A mezőgazdáság másik nagyon fontos ága a virágtenyésztés, különösen a tulipán, mely az ország egyik szimbóluma.Amszterdam az ország fővárosa, 1.091.000 lakosával, de a kormányzati és királyi székhely Hága (684.000 fő). További jelentős városok: Rotterdam (1.060.000 fő), Utrecht (543.000 fő).Hollandiában az Európai Unió legtöbb országához hasonlóan az Euró a hivatalos fizetőeszköz.

Gasztronómia

Hollandia nagy halászmúltra tekint vissza, ezért nem csoda, hogy tengeri eledelek tömkelege közül válogathatunk, mint a nyers és pácolt hering, angolna, kagyló, stb. Tradicionálisan édesszájúak, ezért főleg reggelinél a vajas kenyeret leöntik csokoládémártással (Hagelslag). Tízóraira vagy ebédre a kiflit Broodjes helyettesíti, ami vajtekercsbe göngyölt hús vagy sajt. Népszerű harapnivaló a krokett, amely sült hússal és sajttal töltött gombóckákból áll, körítve fűszeres mustárral. A hollandok igen kedvelik az indonéz ételeket, hiszen a két kultúra és konyhaművészet együtt fejlődött abban az időszakban, amikor Indonézia holland gyarmat volt. Alapvető fogás a rijsttafel (rizses tál). Egy másik elterjedt étek a saté, mely grillezett kebab különböző húsokkal és ízletes földimogyorószósszal.


Részletek, jelentkezés

Túra neve *Státusz
2. Úton fesztivál utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
EVVK közgyűlés utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
Kuba, szivar, rum, napfény és zene utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
Marokkó Szahara, élményeink utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
Mit együnk, hogy jól legyünk? utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
Miért épp Brazília? Favelák, dzsungelek, tengerpartok utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
10 év, négy kontinens: Trembácz Éva Zsuzsanna élőben Kínából utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
Szemlőhegyi barlangtúra szezonnyitó elérhető :) RÉSZLETEK>>
Thaiföld -Malajzia-Szingapúr még 10 hely RÉSZLETEK>>
Kuba a karibi álomvilág utolsó helyek! RÉSZLETEK>>
Alföldi bicajozás még 10 hely RÉSZLETEK>>
"TATATÓ" elérhető :) RÉSZLETEK>>
Szicíliai szigetjárás elérhető :) RÉSZLETEK>>
Szicília tengerpart még 10 hely RÉSZLETEK>>
Szicílai tengerpart Letojanni elérhető :) RÉSZLETEK>>
Szicília + Málta elérhető :) RÉSZLETEK>>
Róma az örök város elérhető :) RÉSZLETEK>>
Róma - Velence Classic elérhető :) RÉSZLETEK>>
Velence még 10 hely RÉSZLETEK>>
Itália körút classic vonattal elérhető :) RÉSZLETEK>>
Szicília szigetjárás & Relax LIGHT elérhető :) RÉSZLETEK>>
MÁLTA elérhető :) RÉSZLETEK>>
Vasutasnap elérhető :) RÉSZLETEK>>
Szlovén hegyek, Bled elérhető :) RÉSZLETEK>>
Postojnai cseppkőbarlang elérhető :) RÉSZLETEK>>
Horvátország Pula elérhető :) RÉSZLETEK>>
Horvát tengerpart Pula még 10 hely RÉSZLETEK>>
BLED + Sasfészek az Alpokban még 10 hely RÉSZLETEK>>

* Fenti adatok szigorúan tájékoztató jellegűek, nem jelentenek az EVVK semmilyen kötelezettség vállalást. A tájékozódáson kívül más célra nem használhatók fel.

Keresés

fészbuk szociál

Karrier

evvk logoExplorer Vasutas Világjáró Klub Magyarország legnagyobb vasúti szabadidős szervezete túravezetőt keres, hosszútávra, alkalmi munkára (átlag évi 10 munkanap + a csatlakozó hétvégék).

Angol nyelvismeret, utazási gyakorlat szükséges.

Túravezetői, magashegyi túravezetői vizsga, előny.

Vasutasok, kalauzok, pénztárosok, jelenkezését is elfogadjuk, sajnos főállást nem tudunk biztosítani.

Érdeklődni, esténklént: 0630/9634-325

Szakmai önéletrajzokat szíveskedjetek az info@evvk.hu -ra megküldeni.

Köszönjük:EVVK

Kiemelt partnereink

EVVK

sziamaci

iho

 

Kellékek

Rendeld meg még ma!

EVVK póló gyülekezőkre: sárga drapp, kék (új!) színben 900 Ft

EVVK felfújható nyakpárna vonatos utazásokhoz 650 Ft

EVVK alumínium kulacs, karabinerrel a túrákhoz 950 Ft

EVVK nyakba akasztható pénztárca a biztonságért 650 Ft 

 

EVVK extrém túrákhoz túlélő csomag 1000 Ft

 

 

EVVK

szállás