Hollandiáról általában

Környezet, éghajlat

Hollandia területének jelentős része 100 méternél alacsonyabban fekvő, belföldi jégtakaró, illetve folyóvizek által formált síkság, sőt több mint negyed része a tenger szintje alatt fekvő mélyföld. A tengerrel való küzdelem évszázadok óta a hollandok legfőbb elfoglaltsága. A tenger szintje alatt fekvő mélyföldeket mesterséges gátak, illetve szél által felhalmozott dűnesorok védik a víztől. Mesterséges gátak építésével újabb és újabb területeket tudnak a tengertől elhódítani. Az elsősorban a 20. század nagy \"területszerző harca\" volt.Az ország éghajlata klasszikus óceáni. Ez azt jelenti, hogy a tél kellemesen enyhe (évente csak néhány nap süllyed fagypont alá a hőmérséklet), de a nyár igencsak hűvös. A júliusi középhőmérséklet 20 fok alatt marad. A csapadék elég bőséges (870 mm évente), és egyenletes eloszlású, vagyis esőre bármikor számítani lehet. Jellemző a tengere felöl folyamatosan fújó szél, melynek köszönhető a holland táj jellegzetessége, a szélmalmok sora. A szinte állandó hűvös szél az amúgy sem meleg időben tovább csökkenti a hőérzetet.

HollandiaTeljes nevén Holland Királyság Európa egyik legfejlettebb állama. Területe majdnem 42.000 négyzetkilométer, népessége 15.700.000 fő. E két adatból következően népsűrűsége magas (375 fő/négyzetkm), mint ahogy a városi lakosság aránya is (89 %). Legmagasabb pontja mindössze 322 m (Vaalserberg). Mindössze két szomszédja van, Németország és Belgium.Földgázvagyona a Föld legnagyobb készletei közé tartozik, erre támaszkodik vegyipara és timföldgyártása. Ásványkincsekben szegény, gyárai többnyire külföldi nyersanyagot dolgoznak fel, ezért ipari üzemei a nagyobb kikötővárosokban (Rotterdam, Amszterdam) koncentrálódnak. Fontos iparágak a hajóépítés, a vaskohászat, a gyógyszeripar, elektronikai ipar (Phillips).A tengertől elhódított és kiszárított területeken (polderek) mezőgazdasági termelést folytatnak.

A mezőgazdaság húzóágazata az állattenyésztés, melyre épül világhírű tejipara (sajtok). A mezőgazdáság másik nagyon fontos ága a virágtenyésztés, különösen a tulipán, mely az ország egyik szimbóluma.Amszterdam az ország fővárosa, 1.091.000 lakosával, de a kormányzati és királyi székhely Hága (684.000 fő). További jelentős városok: Rotterdam (1.060.000 fő), Utrecht (543.000 fő).Hollandiában az Európai Unió legtöbb országához hasonlóan az Euró a hivatalos fizetőeszköz.

Gasztronómia

Hollandia nagy halászmúltra tekint vissza, ezért nem csoda, hogy tengeri eledelek tömkelege közül válogathatunk, mint a nyers és pácolt hering, angolna, kagyló, stb. Tradicionálisan édesszájúak, ezért főleg reggelinél a vajas kenyeret leöntik csokoládémártással (Hagelslag). Tízóraira vagy ebédre a kiflit Broodjes helyettesíti, ami vajtekercsbe göngyölt hús vagy sajt. Népszerű harapnivaló a krokett, amely sült hússal és sajttal töltött gombóckákból áll, körítve fűszeres mustárral. A hollandok igen kedvelik az indonéz ételeket, hiszen a két kultúra és konyhaművészet együtt fejlődött abban az időszakban, amikor Indonézia holland gyarmat volt. Alapvető fogás a rijsttafel (rizses tál). Egy másik elterjedt étek a saté, mely grillezett kebab különböző húsokkal és ízletes földimogyorószósszal.


Keresés

fészbuk szociál

Karrier

evvk logoExplorer Vasutas Világjáró Klub Magyarország legnagyobb vasúti szabadidős szervezete túravezetőt keres, hosszútávra, alkalmi munkára (átlag évi 10 munkanap + a csatlakozó hétvégék).

Angol nyelvismeret, utazási gyakorlat szükséges.

Túravezetői, magashegyi túravezetői vizsga, előny.

Vasutasok, kalauzok, pénztárosok, jelenkezését is elfogadjuk, sajnos főállást nem tudunk biztosítani.

Érdeklődni, esténklént: 0630/9634-325

Szakmai önéletrajzokat szíveskedjetek az info@evvk.hu -ra megküldeni.

Köszönjük:EVVK

Kiemelt partnereink

EVVK

sziamaci

iho

 

Kellékek

Rendeld meg még ma!

EVVK póló gyülekezőkre: sárga drapp, kék (új!) színben 900 Ft

EVVK felfújható nyakpárna vonatos utazásokhoz 650 Ft

EVVK alumínium kulacs, karabinerrel a túrákhoz 950 Ft

EVVK nyakba akasztható pénztárca a biztonságért 650 Ft 

 

EVVK extrém túrákhoz túlélő csomag 1000 Ft

 

 

EVVK

szállás