Franciaországról általában

A Francia Köztársaság Európa egyik legnagyobb országa, területe 543.965 négyzetkilométer, lakossága 58.900.000 fő. Jelentős városai: Lyon (1.262.000 fő) Marseille (1.231.000 fő), Lille (959.000 fő). Az ország hivatalos pénzneme a közös európai valuta, az Euró. Nagyrészt természetes határok övezik (Atlanti óceán, La Manche Csatorna, Földközi tenger), szomszéd országai Belgium, Luxemburg, Németország, Svájc, Olaszország, Spanyolország és Andorra. Franciaországhoz tartozik a Földközi tengeren található Korzika szigete.
Felszíne nagyon változatos, északon és nyugaton alföldi jellegű síkságok, illetve lankás dombságok váltják egymást. Délen a Pireneusok míg keleten az Alpok láncai nyúlnak az égig. Itt, a Francia-Alpokban találjuk Európa legmagasabb pontját, a 4807 méter magas Mont Blanc-t. Az ország déli részéből jelentős részt foglal el a Francia-középhegység (Massif Central). Franciaországot nagy folyók tagolják, mint a Loire, a Garrone, a Rhone, a Szajna és a Rajna.
Ásványi nyersanyagok széles körben, de szűkös mennyiségben állnak rendelkezésre, energiahordozókban szegény ország. Az energiaszükséglet 3/4 részét atomerőművek biztosítják, ezzel az aránnyal világelsők. Ipari termelése jelentős, a népesség 1/3 részét foglalkoztatja, jelentős ágazatok az autó-, hajó-, repülőgép-, bányászatigép gyártás. Ezen iparágak meghatározói a nagyvállalatok, míg az egyéb ipari szegmensekben a kis- és középvállalatok töltenek be vezető szerepet. Jelentősek a nagy hagyományokkal rendelkező, luxustermékeket előállító iparágak, például a parfüm és a divatruházat.
Mezőgazdasága igen fejlett és jó adottságokkal rendelkező, de az előállítási költségek elég magasak. Ez sokszor ellentéteket szül az Európai Unión belül. Az ország nagy részén az óceáni éghajlat érvényesül, itt az állattenyésztésé a vezető szerep. Az ebből nyert jó minőségű tejből készülnek a világhírű francia sajtok. A szántóföldeken főleg búza, cukorrépa, kukorica terem, míg a déli mediterrán részeken zöldség, gyümölcs, olívabogyó és mandula a meghatározó. Innen származik a híres parfümök alapanyagául szolgáló illóolaj jelentős része is. Szőlő és bortermelésben élen jár a világon, a francia vörösborok, pezsgők, konyakok nagyon keresettek szerte a világban.

Gasztronómia

Reggelire (petit déjeuneur) legtöbbször csak egy kávét (express) vagy tejeskávét (café créme) és péksüteményt (croissant) fogyaszthatunk. Az ebéd (déjeuneur) és vacsora (diner) azonban bőséges a franciáknál.Előételnek (hors-d'ouvre) ajánlható a gombasaláta, majonézes tojás (oeuf á la mayonnaise), füstölt lazac (saumon fumé) és esetleg dinnye sonkával (melon au jambon). Specialitásnak számít a libamájpástétom (páté de fois gras), a kacsapástétom (terine de canard) és a borjúpástétom szarvasgombával (timbale de riz de veau).
Leveseket (soupe) a legtöbb étteremben csak este lehet kapni.
A francia konyha két különleges specialitása a csiga (escargots) és rántott békacomb (grenouilles santée).
A húsok között választhatunk bárányt (mouton), borjút (boeuf) és sertést (porc).
Édességnek megpróbálhatjuk a karamellpudingot (flau) vagy édesített joghurtot (yagourt).
Közel 350 féle sajt közül (fromage) választhatunk.
A francia étkezéshez hozzátartozik a pohár fehérbor (vin blanc) vagy vörösbor (vin rouge).
Egyre többen fogyasztanak sört (biere).


Keresés

fészbuk szociál

Karrier

evvk logoExplorer Vasutas Világjáró Klub Magyarország legnagyobb vasúti szabadidős szervezete túravezetőt keres, hosszútávra, alkalmi munkára (átlag évi 10 munkanap + a csatlakozó hétvégék).

Angol nyelvismeret, utazási gyakorlat szükséges.

Túravezetői, magashegyi túravezetői vizsga, előny.

Vasutasok, kalauzok, pénztárosok, jelenkezését is elfogadjuk, sajnos főállást nem tudunk biztosítani.

Érdeklődni, esténklént: 0630/9634-325

Szakmai önéletrajzokat szíveskedjetek az info@evvk.hu -ra megküldeni.

Köszönjük:EVVK

Kiemelt partnereink

EVVK

sziamaci

iho

 

Kellékek

Rendeld meg még ma!

EVVK póló gyülekezőkre: sárga drapp, kék (új!) színben 900 Ft

EVVK felfújható nyakpárna vonatos utazásokhoz 650 Ft

EVVK alumínium kulacs, karabinerrel a túrákhoz 950 Ft

EVVK nyakba akasztható pénztárca a biztonságért 650 Ft 

 

EVVK extrém túrákhoz túlélő csomag 1000 Ft

 

 

EVVK

szállás