Salzburg a barokk csoda

Salzburg tartomány „fővárosa” Salzburg, vagy ahogy mostanság nevezik Mozartstadt, az Alpok kapuja.
A Salzburg képét meghatározó három 500-600 méter magas domb, a Kapuzinerberg, a Rainberg és a Hohensalzburg várát a hátán hordozó Mönchsberg szinte eltörpül a város két őre, a Gaisberg (1 288 m) és az Untersberg (1 853 m) mellett. Az Alpok kétezreseinek szorításából kitörő Salzach folyó itt széles lapályra tér, s békésen szeli ketté e dimbes-dombos, hegyek karéjában álló várost, amely felett oly gyakran gyülekeznek lógó lábú esőfelhők. Az óváros keskeny, kanyargós utcácskái és hosszú, boltíves árkádsorokkal összekötött házai sétára csábítanak. Hangulatuk magával ragadó az év bármely szakaszában: tavaszi virágillatban, őszi ködbe burkolózva vagy porcukor hóval fedve. A sajátos atmoszférát ugyanis nem kizárólag a muzsika, hanem alapvetően a város fekvése, és Salzburg városépítészetileg gondosan tervezett, reneszánszból barokkba hajló képe adja.
Ausztria egyik legrégebbi települése a negyedik legnagyobb Bécs, Graz és Linz után, a Salzach folyó két partján. Vonzáskörzete túlnyúlik a tartomány határain dél-nyugat-Bajoroszágba. A város első igazi virágzását előszőr a környékbeli sóbányászatnak, majd később réz, ezüst és arany lelőhelyeinek köszönhette, de mai arculatát a barokk kornak köszönheti. A város központja gyakorlatilag egy építészeti szabadtéri múzeum, mely fölé emelkedik a 120 méter magas sziklára épült Európa legnagyobb, teljes épségében megmaradt középkori építménye. Hohensalzburg vára.
Napjainkban a város mai hangulatát elsősorban leghíresebb szülötte, Mozart határozza meg. Szülőháza és egykori lakóháza mellett az ő művei szólalnak meg minden évben a Festspielhaus-ban, s legismertebb operáit adják leggyakrabban elő a híres bábszínházban. Az utcák névtábláin pedig a Varázsfuvola szereplői köszönnek vissza. És végül, de nem utolsó sorban a városi varázshoz tartozik a máig kézzel készített, eredeti (kék-ezüst papíros) Mozart-golyó íze.
Mirabell-kastély kertje
Nyáron színes virágok díszítik a város „pesti” oldalán található kertet, melyből kitűnően látható a város felett uralkodó Hohensalzburg vára. A parkban görög mitológiai ihletésű szoborcsoportok láthatók. Zwergel-kert, Barokk múzeum, Szabadtéri színpad. A kertet a kongresszusi épület és a gyógyszálló határolja. Az eredetileg “Altenau”-nak nevezett Mirabell palotát 1606-ban Wolf Dietrich megbízásából Saloma Alt számára építették. Különösen figyelemre méltó a Raphael Donner által készített, márványból készült Angyal lépcső, amely Közép-Európa legszebb, márványból készült esküvői terméhez vezet.
Mozart-ház és a város főutcája
A Salzach folyón átkelve a „budai” oldalon található a város patyolat tiszta Váci utcája. Az utcában áll Wolfgfang Amadeus Mozart szülő háza is. 1756. január. 27.-én itt született a világhírű zeneszerző.
A sétáló utca a műemlékvédelem oltalma alatt áll, ennek köszönhetően többek közt tiltott a modernkori reklám, így hagyományos cégérek sokasága függ a házak oldalán, többek közt még a McDonald’s gyorsétteremnél is.
Hohensalzburg vára
A tengerszint felett 542 méter, míg a városhoz képest egy 120 méteres szikláról a Festungsbergről „néz le” Hohensalzburg vára. A vár helyén kezdetben, 1077-ben egy kisebb fából készült építmény állt, melyet később több várfallal vettek körbe, illetve bástyákkal egészítették ki. Mai méretét 1527-ben érte el. Története folyamán természetesen többször átépítették: részint a törököktől védte lakóit, részint a parasztoktól, néha a polgároktól is a vallásháborúk idején. 1816-ban, amikor Salzburg városa osztrák fennhatóság alá került, a várat elvették az érsekségtől, állami kezelésbe került és laktanyának használták, 1861-ben pedig már erődítmény státusát is megszüntették. A huszadik század ötvenes éveinek elején a vár nagyszabású rekonstrukciója kezdődött el, ma pedig múzeumként látogatható. A vár felső udvarában egy szép, gótikus Szent György kápolna látható, itt áll az 1515-ben készült emlékmű, amely Leonard salzburgi érsek alakját örökíti meg. A várba napjainkban modern sikló vasút a Festungsbahn visz fel, melyet korábban vízi erővel működtettek. A vár a város több pontjáról is jól látható.
Egyéb
A város villamos közlekedése 1886-ban indult meg, míg a teljes belváros 1997-től az UNESCO világörökség része. A város külső szélén még látogatható a Hellbrunni kastély és annak parkja, melyet „nem lehet szárazon megúszni”, mivel itt számos vizet spriccelő rejtett szökőkút van. A park mellett pedig a városi állatkert található.


Keresés

fészbuk szociál

Karrier

evvk logoExplorer Vasutas Világjáró Klub Magyarország legnagyobb vasúti szabadidős szervezete túravezetőt keres, hosszútávra, alkalmi munkára (átlag évi 10 munkanap + a csatlakozó hétvégék).

Angol nyelvismeret, utazási gyakorlat szükséges.

Túravezetői, magashegyi túravezetői vizsga, előny.

Vasutasok, kalauzok, pénztárosok, jelenkezését is elfogadjuk, sajnos főállást nem tudunk biztosítani.

Érdeklődni, esténklént: 0630/9634-325

Szakmai önéletrajzokat szíveskedjetek az info@evvk.hu -ra megküldeni.

Köszönjük:EVVK

Kiemelt partnereink

EVVK

sziamaci

iho

 

Kellékek

Rendeld meg még ma!

EVVK póló gyülekezőkre: sárga drapp, kék (új!) színben 900 Ft

EVVK felfújható nyakpárna vonatos utazásokhoz 650 Ft

EVVK alumínium kulacs, karabinerrel a túrákhoz 950 Ft

EVVK nyakba akasztható pénztárca a biztonságért 650 Ft 

 

EVVK extrém túrákhoz túlélő csomag 1000 Ft

 

 

EVVK

szállás